Comisioanele bancare trebuie reduse, afirmă Bogdan Chirițoiu
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
Bogdan Chirițoiu: Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro
Bogdan Chirițoiu: Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a dezvăluit, duminică la Realitatea TV despre înțelegerea care există între bănci în ceea ce privește comisioanele legate de carduri. 

"Există o ineficiență a sectorului bancar românesc, pentru că dobânzile pari mari, guvernatorul Mugur Isărescu se plânge că băncile nu dau credite. Nu vreau nici să nu aruncăm cu pietre în ei, pentru România a fost una dintre puținele țări mari din UE care nu a trebuit să salveze băncile în mod direct", a spus Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la emisiunea "Perspectiva", de la Realitatea TV.

"Există într-adevăr o înțelegere între bănci în ceea ce privește comisioanele pentru carduri, trebuie văzut însă dacă este o înțelegere ilegală sau nu. Așa se stabilesc comisioanele astea: se strâng băncile care folosesc Visa sau Mastercard și stabilesc comisionul. Noi încercăm să rezolvăm problema prin bună înțelegere, să le cerem să reducă ei comisioanele. Comisiei Europene ei i-au oferit o scădere a comisionului de la vreo 0,7-0.8% cât lua Visa până acum, la 0.3%. La noi e un pic mai mare, la 0,1%. Dacă și la noi ar scădea la 0,3%, eu m-aș declara mulțumit. Trebuie să găsim o abordare comună, să avem un calendar de reducere a acestor comisioane, pe care putem să-l cuplăm cu o strategie prin care statul să sprijine utilizarea cardurilor. Să le spunem că o sa aibă venituri mai mici din comisioane, dar o piață mai largă, cardurile vor fi utilizate mai mult. Încerc să găsesc o strategie prin care toată lumea are ceva de câștigat. Dacă treaba asta nu va funcționa, evident că noi păstrăm și bâta undeva în spate", a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel