Comisie Europeană, raport. Tăriceanu aduce lămuriri
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că măsurile privind creşterile salariale anunţate pentru 2018 sunt sustenabile.
"Dacă PIB-ul României a crescut, s-a dublat de la momentul aderării în UE, şi salariile au crescut numai cu 20%, eu cred că sunt sustenabile', a declarat Călin Popescu Tăriceanu, fiind întrebat de jurnalişti dacă măsurile avute în vedere de creştere a salariilor şi pensiilor sunt sustenabile.
Despre problema unui deficit de 4,1%, menţionat în raportul Comisiei Europene, Tăriceanu a spus: 'Raportul CE nu vorbeşte de perspectivă, ci vorbeşte de un trimestru din an în care, sigur, că e posibil să ai depăşire, după cum la fel de posibil este să ai şi excedent, dar nu acesta este lucrul hotărâtor, ci bilanţul la sfârşit de an'.
Întrebat dacă ALDE susţine în ansamblu modificările propuse de Ministerul de Finanţe pentru Codul fiscal, Tăriceanu a subliniat că formaţiunea pe care o conduce este interesată de acestea şi, de asemenea, de proiecţia bugetară pentru anul viitor. 'Avem anumite observaţii de făcut, mă interesează şi Codul fiscal, mă interesează sau ne interesează şi modul cum va fi alocat bugetul, lucrurile sunt, aş spune, corelate. Eu am prezentat, deja, zilele trecute, câteva lucruri pe care noi le-am hotărât la nivelul coaliţiei, nivelul de impozit pe salariu, modul în care vor fi aplicate impozitele, transferul contribuţiilor de la angajator la salariat. Deci, cu acestea deja am confirmat că suntem de acord... abordarea în privinţa TVA-ului splitat ', a declarat Tăriceanu.
[citeste si]
El a subliniat că ALDE nu are obiecţii, întrebat în acest sens. 'Nu, nu am spus că avem obiecţii, din contră, mă bucur că s-a ţinut cont de punctul nostru de vedere care a fost acela de nu introduce măsura care să fie practic penalizatoare pentru cei care au un comportament corect şi vom aplica TVA-ul splitat aşa cum s-a şi spus, am subliniat şi eu, numai pentru firmele care au întârzieri la plata TVA-ului sau la plata contribuţiilor sociale. Deci, ele vor fi supuse, dacă vreţi, unui regim de supraveghere atentă prin această metodă de TVA splitat şi având posibilitatea să revină la, să zicem, o situaţie fără TVA splitat dacă îşi îndeplinesc obligaţiile către buget. Preocuparea noastră este să limităm evaziunea fiscală, nu să introducem măsuri care să afecteze funcţionarea cât mai simplă a operatorilor economici', a mai afirmat Tăriceanu, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News