Data actualizării:
Data publicării:

Comisia pentru legile electorale. Bădulescu: Avem un proiect la care a lucrat AEP; de mâine intrăm pe articole

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Comisia parlamentară specială pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală va dezbate, începând de marţi, proiectul elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, a anunţat luni preşedintele comisiei, Dorin Bădulescu.

'Avem un proiect la care a lucrat AEP, care va fi transmis tuturor membrilor comisiei, pentru ca începând de mâine să intrăm pe discuţiile pe articole şi mă bucur foarte mult că am luat decizia de a consulta toate organizaţiile de români din afara graniţelor ţării pentru a culege toate punctele de vedere cu privire la posibile modificări legislative. Şi românii din afara ţării, având în vedere că îi vizează în mod direct prima parte a lucrărilor noastre, au dreptul şi ar trebui să se implice mai mult pentru a găsi acel cadru normativ specific votului în afara graniţelor ţării', a precizat Bădulescu, după şedinţa comisiei, la care au participat reprezentanţi ai MAE, MAI, AEP şi ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

El a subliniat consensul pe care l-a constatat, în cadrul dezbaterii, între toate forţele pentru modificarea legislaţiei electorale. 'Astăzi, comisia a făcut câţiva paşi importanţi în sensul modificării legislaţiei electorale. Ceea ce vreau să remarc este, în primul rând, faptul că există consens între toate forţele pentru modificarea legislaţiei electorale şi, din câte am observat, şi consens pe ideea votului anticipat prelungit, există consens şi pe modificarea legislaţiei electorale privind votul prin corespondenţă', a subliniat Dorin Bădulescu. Referitor la modul în care vor fi contactaţi românii din afara graniţelor ţării, el a spus că MRP a pus la dispoziţia comisiei toate adresele de email ale asociaţiilor de români din străinătate.

'Vom face, din partea comisiei, o solicitare către toate organizaţiile care ne-au fost puse la dispoziţie din baza de date cu privire la exprimarea punctului de vedere pe modificările legislative pe care urmează să le facem în continuare', a arătat Bădulescu. În context, el a spus că trebuie identificate zonele vulnerabile 'din lume' unde au fost probleme cu privire la procesul de votare, precizând că această chestiune ţine mai mult de Executiv, fiind vorba de o problemă de 'pură' logistică.

'Aici este o chestiune mai mult de Executiv, pentru că nu poţi să dimensionezi din punct de vedere legal un spaţiu al unei ambasade. Este o chestiune de pură logistică. Dacă logistica permite şi spaţiile permit, se vor face mai multe secţii. Nu se poate din punct de vedere legal şi nu putem să modificăm legislaţia electorală, din punctul meu de vedere, pe a avea secţii de vot în afara unei incinte care să păstreze secretul votului', a precizat el. Bădulescu a fost întrebat dacă această comisie se va axa numai pe votul anticipat prelungit şi prin corespondenţă sau şi pe problemele ridicate de cei de la Ministerul Afacerilor Externe, respectiv spaţiile secţiilor de votare, buletine de vot, ştampile. Despre posibilitatea ca MAE să închirieze spaţii pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului de vot, preşedintele comisiei speciale a declarat că votul anticipat prelungit rezolvă 'o mare parte' din problemele acestea.

'Acest minister poate să facă acest lucru, dar numai în măsura în care autorităţile din statul în care funcţionează reprezentanţa diplomatică permite. Sunt state care nu permit desfăşurarea procesului de vot în alte spaţii. Avem şi în raportul MAE astfel de situaţii. Din punct de vedere legislativ, considerăm că votul anticipat prelungit rezolvă o mare parte din problemele acestea', a susţinut Dorin Bădulescu.

Referitor la modul în care se va desfăşura campania electorală, în cazul unui vot anticipat prelungit pe trei zile, el a spus că aceasta s-ar putea încheia mai devreme. 'Campania electorală poate fi limitată, adică s-ar putea încheia mai devreme cu o zi, cu două, urmează să vedem dacă este necesară o astfel de modificare sau - şi nu văd care ar fi problemele - dacă s-ar suprapune perioada de vot din străinătate cu campania electorală din ţară. Putem avea mai multe soluţii', a punctat el.

El a explicat, de asemenea, ce înseamnă vot anticipat prelungit: 'Vot anticipat prelungit înseamnă că votăm de la o anumită oră, înainte de ziua votului din ţară, adică începând de vineri, sâmbătă sau altă zi, înaintea zilei de duminică, cum se votează în mod normal în ţară. Din punct de vedere procedural, ora de închidere a urnelor este indicat să rămână aceeaşi având în vedere că vom introduce această prevedere. Trebuie să avem rezultatele unui scrutin plecând de la un termen limită'. Lucrările comisiei se reiau marţi, la ora 14,00. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel