Comisia lui Antonescu a făcut o Președinție mai puternică
Crin Antonescu, președintele comisiei de revizuire a Constituției și prezidențiabilul USL, crede că discuțiile despre atribuțiile defrișate ale șefului statului în noua Lege Fundamentală sunt "o temă falsă". Liberalul este de părere că, dimpotrivă, noul președinte va fi mai puternic decât până acum.
Aducând aminte de perioada anilor 2000, când Adrian Năstase a desenat liniile unei Constituții care să-l favorizeze ca eventual viitor președinte, Antonescu a fost întrebat, vineri seara, la Realitatea Tv, dacă nu cumva noile prevederi slăbesc puterea șefului statului.
"În Constituția modificată, puterea președintelui capătă diferite forme. Puterea președintelui, în opinia mea, nu scade, ci crește. S-a vorbit fără nicuiun fel de temei că președintele este transformat într-o piesă de decor, într-o paiață. De ce? Ce prerogativă nu mai are președintele, ce prerogatviă îi dispare? Niciuna. Pentru că în Constituția actuală nu scrie că președintele pune prim-ministru pe cine dorește el așa, din lumea lui Dumnezeu.
Singura prevedere care îi limitează posibilitatea de interpretare președintelui, și sper și Curții Constituționale, este aceea care spune un lucru elementar, un lucru de bun simț, un lucru pe care oricum eu și orice președinte democrat l-ar face, și anume că atunci când au loc alegeri, după ce au avut loc alegeri, primului partid clasat i se acordă mandatul pentru a încerca să formeze un guvern. Asta este marele lucru care i se impune președintelui. Restul, toate sale executive, CSAT, de reprezentare, de politică externă, de semnare a unor ducmente, de semnare a unor decrete, de semnare a unor generali, etc etc, rămâne", a declarat Crin Antonescu.
Președintele PNL apreciază că parlamentarii se vor gândi de două ori înainte să-l suspende pe noul președinte, pentru că un demers eșuat va echivala cu dizolvarea Legislativului.
"În plus, se introduce prevederea că dacă Parlamentul a inițiat o acțiune de suspendare și l-a trimis pe președinte în fața poporului, dacă poporul zice 'nu, președintele să rămână', se dizolvă automat Parlamentul, ca-n Austria. Deci din această privință președintele devine nu mai greu de suspendat, dar eventual apetitul de suspendare al parlamentarilor este inhibat", a explicat șeful Senatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News