Comisia Europeană se aşteaptă la o ''cooperare constructivă'' cu viitorul guvern italian
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Comisia Europeană a declarat luni că se aşteaptă la o ''cooperare constructivă'' cu viitorul guvern italian, care va fi condus cel mai probabil de lidera extremei drepte, Giorgia Meloni.

Comisia şi preşedinta (executivului european, Ursula von der Leyen - n.r.) lucrează cu guvernele care rezultă în urma alegerilor din ţările UE şi nu va face nicio diferenţă în acest caz. Aşteptăm o cooperare constructivă cu noile autorităţi italiene, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, în conferinţa de presă zilnică, scrie Agerpres.

Coaliţia formată din Fraţii Italiei (FdI), Liga şi Forza Italia (FI) a câştigat alegerile generale de duminică cu 44,1% din voturi, în timp ce partidul FdI al Giorgiei Meloni a obţinut cele mai multe voturi, 26,2%, motiv pentru care liderei partidului de extremă dreapta i se va cere să formeze guvernul, odată finalizat procesul de numărare a buletinelor de vot.

Deşi a amintit că Bruxellesul nu comentează niciodată rezultatele alegerilor dintr-o ţară membră a UE şi a dat asigurări că ar fi foarte arogant din partea lui să încerce să analizeze motivele care i-au făcut pe italieni să voteze aşa cum au făcut-o, Mamer a respins opinia potrivit căreia scrutinul poate fi interpretat drept un proces intentat politicilor europene.

A vedea în acest scrutin un fel de judecată cu privire la Europa mi se pare, în orice caz, o simplificare extremă, a insistat el.

În acest sens, Mamer a menţionat că executivul european lucrează foarte intens pentru a încerca să facă faţă problemelor cu care se confruntă europenii în ansamblul lor şi italienii în particular.

Mamer a adăugat că aceasta a fost misiunea Comisiei Europene încă de la începutul acestui mandat, marcat de o serie de crize foarte intense precum coronavirusul, la care Bruxellesul a dat un răspuns care a permis Europei să depăşească această criză.

Suntem continentul care a exportat cea mai mare cantitate de vaccinuri, care a pus la punct un program de recuperare economică fără precedent, a afirmat Mamer.

Citește mai mult AICI.

Citește și:

Chirieac: Începe un război politic între Roma și Bruxelles. Un guvern de extremă dreapta nu ar trebui să primească fonduri europene

Extrema dreaptă câștigă alegerile în Italia pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial. O victorie surprinzătoare care stârnește deja scandal în toată Europa. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis deschis condițiile în care ar putea lăsa țara fără sumele uriașe din PNRR.

Ce înseamnă pentru UE un guvern de extremă dreapta?

”După molimă, după război, după criza energetică și criza economică, UE e pândită și de o criză politică profundă. Este evident că începe un război politic între Roma și Bruxelles. O să vedem ce  se întâmplă, fiindcă altminteri, în mod normal, un guvern de extremă dreapta, post fascist, nu ar trebui să primească fonduri europene fiindcă se încalcă directivele europene privind respectarea statului de drept și al valorilor europene. Este un vot democratic și avem o problemă cât casa. În anii `90 în Algeria au fost alegeri libere și corecte. În primul tur câștigaseră fundamentaliștii islamici care aveau în program desființarea partidelor politice, legarea femeilor în casă și alte lucruri pe care le promova fundamentalismul. Ce s-a întâmplat? Nu a mai avut loc turul doi și atunci s-a vorbit pentru prima dată despre limitele democrației. Iată că în 2022, după 30 de ani, în Italia, una dintre marile puteri culturale ale lumii și o putere economică  majoră în UE, avem de-a face cu situația aceasta: ce se întâmplă în acest moment cu Guvernul doamnei Meloni care are majoritate cu Matteo Salvini și Silvio Berlusconi? Ce măsuri vor lua și cum va reacționa UE? Dacă UE nu reacționează la măsuri aberante ce pot fi luate de Roma, atunci de ce mai pedepsești Budapesta și Varșovia?”, a declarat, la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel