Comisia Europeană salută acordul privind impozitarea minimă a multinaționalelor, care ar putea spune adio offshore-urilor
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
cota de impozitare
cota de impozitare
Comisia Europeană salută acordul unanim anunțat aseară de președinția cehă a Consiliului UE cu privire la propunerea Comisiei de directivă care să asigure o cotă minimă efectivă de impozitare pentru marile grupuri multinaționale.  

Cu acest acord istoric, angajamentul UE de a fi printre primii care implementează reforma fiscală a OCDE se apropie de împlinire. Odată implementat, acest acord va aduce corectitudine, transparență și stabilitate cadrului internațional al impozitului pe profit.

Directiva Consiliului, care urmează să fie adoptată în mod oficial prin procedura scrisă a Consiliului, include un set comun de reguli privind modul de calcul al cotei minime efective de impozitare de 15% – astfel încât aceasta să fie aplicată în mod corespunzător și consecvent în întreaga UE. Cota minimă de impozitare de 15% a fost convenită la nivel global de 137 de țări.

Regulile se vor aplica grupurilor multinaționale de întreprinderi și grupurilor naționale la scară largă din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR pe an. Acestea se vor aplica oricărui grup mare, atât intern, cât și internațional, cu o companie-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE. În cazul în care rata minimă efectivă nu este impusă de țara în care își are sediul filiala, există dispoziții pentru ca statul membru al societății-mamă să aplice o taxă „completă”. Prezenta directivă asigură, de asemenea, o impozitare eficientă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE, într-o țară cu impozitare scăzută, care nu aplică reguli echivalente.

Asigurarea unui nivel minim global de impozitare pentru corporații este unul dintre cele două direcții de lucru ale acordului global OCDE (Pilonul 2) – celălalt este realocarea parțială a drepturilor de impozitare (cunoscut sub numele de Pilonul 1). Acesta din urmă va adapta regulile internaționale privind modul în care impozitarea profiturilor corporative ale celor mai mari și mai profitabile multinaționale este împărțită între țări, pentru a reflecta natura în schimbare a modelelor de afaceri și capacitatea companiilor de a face afaceri fără o prezență fizică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel