Comisia Europeană ridică suspendarea plății de 37,2 milioane de euro către România
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Comisia Europeană a luat noi decizii în legătură cu deblocarea a două cereri de plată către țara noastră.

Comisia a constatat că două jaloane specifice din a doua cerere de plată a României nu au fost îndeplinite satisfăcător. Acest lucru a dus la reținerea unei sume de 53,4 milioane de euro. După suspendarea inițială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de 6 luni. Executivul a constatat acum că România a luat măsuri pentru a asigura că o parte din jaloanele restante au fost acum îndeplinite satisfăcător, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene

Mai precis, în iunie 2023, jalonul 129, legat de capacitățile de producție a hidrogenului verde, împreună cu jalonul 133, privind investițiile în facilități de generare a căldurii mai puțin intensive în carbon, au fost considerate inițial ca nefiind îndeplinite satisfăcător. Mecanismul de suspendare a permis țării să primească o plată parțială pentru jaloanele și țintele care au fost îndeplinite satisfăcător, oferindu-i în același timp timp suplimentar pentru a îndeplini cerințele restante.

Folosindu-se de perioada de timp extinsă, România a implementat o serie de acțiuni eficiente, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit satisfăcător. În consecință, propune deblocarea sumei de 17,8 milioane de euro corespunzătoare acestui jalon.

În ceea ce privește jalonul 129, Comisia a notificat România că acesta continuă să fie considerat ca nefiind îndeplinit în totalitate satisfăcător, recunoscând totodată progresele realizate în îndeplinirea acestuia. România are acum două luni pentru a trimite observații suplimentare Comisiei, după care se poate decide eliberarea sumei restante legate de jalonul 129.

Planul general de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro în granturi și împrumuturi, cuprinde o serie de reforme și investiții pentru consolidarea economiei sale. Comisia a deblocat peste 9,41 miliarde de euro pentru România, ceea ce corespunde la 33% din toate fondurile din planul românesc, cu 14% din toate jaloanele și țintele din plan îndeplinite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel