Comisia Europeană, propunere de concediu paternal la nivelul UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Marinaș
WhatsApp
Comisia Europeană va propune miercuri prima lege, la nivelul UE, care garantează concediul paternal, cu durata de cel puțin zece zile lucrătoare. 

Schimbarea legală, care include, de asemenea, măsuri privind concediul pentru creșterea copilului și timpul liber al persoanelor care se ocupă de persoane bolnave aflate în întreținere, vine după ce Comisia a prezentat o listă de 20 de puncte de noi drepturi sociale europene.

Un draft al așa-numitei propuneri de echilibru între viața profesională și viața privată, obținut de EurActiv.com, arată că li se va oferi taților o garanție de zece zile libere de la job, pe care le pot lua numai imediat după nașterea copilului. În încercarea de a evita orice fel de capcane în țările cu legi restrictive privind căsătoria între persoanele de același sex, propunerea Comisiei precizează că tații pot lua concediu „fără a aduce prejudicii situațiilor maritale sau familiale așa cum sunt definite de legislația națională”.

[citeste si]

Toate țările Uniunii Europene cu excepția Germaniei, Austriei, Croației, Cipru, Republicii Cehe, Luxemburg și Slovaciei au legi care prevăd un anumit tip de concediu paternal, durata și remunerația acestuia variind de la caz la caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel