Comisia Europeană propune un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, printre care şi plafonarea preţului la petrol
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, astfel încât "Kremlinul să plătească" pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin 'simulacrele' de referendumuri din teritoriile ocupate, relatează Reuters şi AFP.
"Nu acceptăm simulacrele de referendumuri şi niciun fel de anexare în Ucraina şi suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare suplimentară", a declarat ea presei la Bruxelles.
"Izolăm şi lovim şi mai tare economia Rusiei", a spus şefa CE.
Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de şapte miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice, a anunţat Von der Leyen.
În plus, pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor din UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat, a spus ea.
Noile măsuri mai trebuie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE pentru a fi adoptate.
Organizatorii referendumurilor de anexare din Ucraina vor fi sancționați de Uniunea Europeană
"Vor exista consecinţe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale şi care le-au susţinut", a spus purtătorul de cuvânt Peter Stano, în cadrul unei conferinţe de presă cotidiene la Bruxelles.
Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei şi "vom include pe listă persoanele care, evident, sunt implicate în aceste referendumuri", a explicat marţi unul dintre colaboratorii lui Josep Borrell, Luc Pierre Devigne, în cursul unei audieri în Parlamentul European.
Cetăţenii europeni prezentaţi de Moscova ca "observatori internaţionali" ai acestor referendumuri de anexare ar putea de asemenea să fie sancţionaţi, a precizat Peter Stano.
"Orice sprijin pentru aceste referendumuri ilegale este ilegal. Totul depinde de implicarea în acest sprijin. Va depinde de statele membre să stabilească dacă activităţile acestor persoane corespund criteriilor regimului de sancţiuni şi dacă trebuie impuse sancţiuni", a explicat el.
"Procesul a intrat în mâinile statelor membre şi nu vreau să fac comentarii în legătură cu pregătirea listelor", a insistat Peter Stano. Este nevoie de unanimitatea statelor membre pentru adoptarea de noi sancţiuni.
UE a adoptat deja şase serii de sancţiuni împotriva Moscovei, printre care şi oprirea achiziţiilor sale de cărbune şi petrol.
UE a inclus de asemenea peste o mie de ruşi, printre care preşedintele Vladimir Putin şi numeroşi oligarhi, pe lista sa neagră de persoane care au interdicţie de intrare şi a restrâns emiterea de vize de scurtă şedere pentru responsabilii legaţi de regim de la sfârşitul lunii februarie.
Prin referendumurile în care votarea se încheie marţi, Rusia intenţionează să anexeze regiunile Herson, Lugansk, Doneţk şi Zaporojie, care împreună reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Votarea a început vineri, iar parlamentul Rusiei va aproba probabil rezultatele şi anexarea în câteva zile.
Forţele ruse nu controlează complet niciuna din aceste regiuni, iar luptele continuă pe toată linia frontului. Ucrainenii raportează că au avansat în continuare după ce au respins ocupanţii ruşi din provincia Harkov la începutul lui septembrie.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat voalat că ar putea recurge la arme nucleare pentru a apăra teritoriul Rusiei, care ar include şi regiunile ucrainene eventual anexate, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News