Data publicării:

Comisia Europeană propune o derogare temporară de la anumite reguli ale Politicii Agricole Comune

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Comisia Europeană propune o derogare temporară de la anumite reguli ale Politicii Agricole Comune / Foto: Pixabay, de Kira Hoffmann
Comisia Europeană propune o derogare temporară de la anumite reguli ale Politicii Agricole Comune / Foto: Pixabay, de Kira Hoffmann

Comisia Europeană propune o derogare temporară de la anumite reguli ale Politicii Agricole Comune pentru a crește producția de cereale.

Comisia Europeană a anunţat vineri că, la cererea statelor membre UE, a propus o derogare temporară pe termen scurt de la regulile din Politica Agricolă Comună (PAC) referitoare la rotaţia culturilor şi menţinerea unor elemente neproductive pe terenurile arabile, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, transmite Agerpres.

Impactul acestei măsuri va depinde de alegerile făcute de statele membre şi de fermieri, dar va majora capacitatea UE de producţie a cerealelor destinate produselor alimentare. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, o suprafaţă de 1,5 milioane de hectare va putea fi reintrodusă în producţia de cereale comparativ cu situaţia actuală.

"Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creşterea securităţii alimentare la nivel mondial", subliniază executivul comunitar.

Propunerea Comisiei va fi trimisă statelor membre UE înainte de a fi adoptată în mod oficial.

Credite pentru fermieri "De 3 ori subvenția". Cum poți obține sume de 2,7 ori subvenția anuală APIA

Au fost lansate finanțările pe baza subvențiilor APIA pe 3 ani. Astfel, fermierii din România vor putea obține de 2,7 ori subvenția anuală APIA pentru cultivarea suprafețelor, în baza adeverinței APIA aferentă primului an și cu garanția FGCR, potrivit unui comunicat transmis de CEC Bank.

„Agricultura este un domeniu esențial pentru economia României și provocările din perioada recentă au pus în centrul atenției importanța securității aprovizionării în domeniul alimentar. Prin acest program, CEC Bank sprijină accesul la finanțare al fermierilor, care vor putea accesa credite extinse, în baza subvențiilor APIA pe trei ani– aferente anului în curs și anilor următori, cu costuri avantajoase și cu un mecanism de garantare de stat. Accesul la finanțări este facilitat de garanțiile acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural.”, a declarat Bogdan Neacșu, Director General CEC Bank.

”Având în vedere dificultățile cu care se confruntă în prezent fermierii, respectiv seceta pedologică precum și creșterea prețurilor la inputuri, la solicitarea ministrului agriculturii și cu sprijinul susținut al domniei sale, s-a reușit într-un timp record, respectiv 3 zile, identificarea și operaționalizarea unui nou produs de garantare ce vine în sprijinul fermierilor, respectiv ”DE TREI ORI SUBVENȚIA”, sprijin ce le va putea garanta asigurarea lichidităților financiare pentru a putea efectua lucrările agricole necesare înființării culturilor din toamna acestui an.”, a explicat Alina Toma, Director General F.G.C.R.

Prin creditele în baza subvențiilor APIA pe 3 ani pentru cultivarea suprafețelor se pot obține sume de 2,7 ori subvenția anuală APIA (90% din subvenția pe fiecare an). Finanțările au o dobândă avantajoasă: ROBOR 6M + 2%, la care se adaugă comisionul de acordare de 0,75%din suma finanțată, perceput o singură dată și comisionul aferent garanției FGCR. Banca nu percepe comision de administrare. Garanțiile FGCR pot acoperi până la 80% din valoarea finanțărilor. În cazul fermierilor care au accesat deja finanțări în baza adeverințelor APIA pe 2022, se pot obține credite pentru următorii doi ani. CEC Bank acordă creditele pe baza subvențiilor APIA pe 3 ani fermierilor care cultivă suprafețe agricole mari (minim 50 de hectare) și au un istoric de cel puțin 2 ani (încasare subvenții/finanțări APIA). Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel