Comisia Europeană înființează un birou dedicat inteligenței artificiale
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Comisia Europeană a anunțat miercuri înființarea unui birou specializat în inteligență artificială, format din experți responsabili cu aplicarea noii legislații a Uniunii Europene în domeniul inteligenței artificiale, marcând o premieră mondială, conform France Presse. Acest birou, situat în Bruxelles, va angaja 140 de specialiști în tehnologie, avocați și economiști.

„Biroul va promova un ecosistem european de inteligență artificială care să fie inovator, competitiv și conform cu normele și valorile UE”, a declarat comisarul pentru afaceri digitale, Thierry Breton. Înființarea acestui serviciu este prevăzută în legea privind AI adoptată definitiv pe 21 mai de către cele 27 de state membre ale UE și va juca un rol crucial în aplicarea acestei legislații.

Obiectivul principal este de a stimula inovația în Europa, creând în același timp încredere prin limitarea riscului de abuzuri. Majoritatea prevederilor acestei legislații vor intra în vigoare din 2026. Abordarea legii este „bazată pe riscuri”, impunând constrângeri proporționale cu pericolele pe care diferitele sisteme de inteligență artificială le reprezintă pentru societate.

Sistemele de inteligență artificială cu risc limitat vor fi supuse unor obligații de transparență simple, în timp ce sistemele cu risc ridicat, utilizate în infrastructuri critice, educație, resurse umane sau aplicarea legii, vor necesita îndeplinirea unor cerințe stricte înainte de a fi autorizate în UE. Interdicțiile vor fi rare și se vor aplica aplicațiilor care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele de evaluare a cetățenilor sau supravegherea în masă utilizate în China.

Reguli specifice vor fi aplicate inteligenței artificiale generative, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și respectarea drepturilor de autor. Sunetele, imaginile și textele generate artificial vor trebui clar identificate ca atare pentru a preveni manipularea opiniei publice.

Biroul pentru Inteligență Artificială va garanta aplicarea uniformă a reglementărilor în toată Uniunea Europeană, colaborând cu statele membre. Acesta va investiga orice încălcare a legislației și va gestiona sancțiunile împotriva celor care nu respectă regulile. De asemenea, va identifica riscurile asociate noilor tehnologii și va sprijini cercetarea europeană.

Curtea de Conturi Europeană a publicat un raport miercuri în care constată că, până acum, UE nu a reușit să stimuleze suficient investițiile în inteligența artificială pentru a concura cu liderii mondiali din acest sector. Comisia Europeană „nu și-a coordonat bine măsurile cu cele ale statelor membre, iar investițiile nu au fost monitorizate sistematic”. În viitor, o guvernanță mai puternică și investiții publice și private mai mari și mai bine direcționate vor fi esențiale pentru ca Europa să facă față provocărilor reprezentate de AI, a concluzionat Curtea, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel