Data publicării:

Comisia Europeană încă nu aprobă PNRR-urile Poloniei şi Ungariei din cauza statului de drept

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Comisia Europeană
Comisia Europeană

Comisia Europeană încă nu aprobă PNRR-urile Poloniei şi Ungariei din cauza statului de drept.

 Comisia Europeană nu aprobă deocamdată planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei pentru că cele două ţări încă nu au pus în practică recomandările sale privind statul de drept, a declarat vineri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, relatează Reuters. Sper că vom reuşi să facem progrese în viitorul apropiat, dar încă nu suntem acolo, a spus comisarul european la o conferinţă de presă după o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro desfăşurată în oraşul sloven Brdo.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau reformele în justiţie, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană. Disputele celor două ţări cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, Polonia contestând astfel întâietatea dreptului UE asupra celui naţional. 

----

VEZI ȘI: Cîțu, după lipsa de reacție a lui Barna: Credeam că USR e un partid european. M-am înșelat

Premierul Florin Cîțu le-a cerut membrilor USR PLUS să se dezică de acțiunile liderilor lor, după scandalul de joi din Parlament.

Plenul reunit al Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, a început cu un scandal având drept miză cine conduce ședința, în lipsa lui Ludovic Orban, care și-a delegat atribuțiile. Deputatul PNL Florin Roman s-a ținut cu mâinile de microfon, în timp ce chestorii trăgeau scaunul de sub el, în încercarea de a conduce ședința plenului reunit.

Florin Cîțu, primele declarații

„Eu și acum spun: poți să retragi moțiunea și să vii la masă, să discutăm, deși, după ce ai legitimat un partid cum este AUR, după ce am văzut ieri în Parlament președintele USR stând pasiv și uitându-se cum acei parlamentari, fără mască, bruscau un coleg... și nu spuneau nimic... Astfel de atitudini nu pot fi tolerate! Avea posibilitatea Dan Barna să pună stop, să fie el cel care pune stop acestui eveniment”, a zis premierul Florin Cîțu, vineri dimineață.

„Eu credeam că suntem la masă cu un partid pro-european, un partid care nu susține violența de niciun fel. Din păcate, se pare că m-am înșelat”, a mai spus Florin Cîțu. 

Florin Cîțu le-a cerut membrilor USR PLUS să se dezică de acțiunile liderilor lor, după scandalul de joi din Parlament: „Eu sunt sigur că între membrii USR, între votanții USR sunt oameni care gândesc și simt ca noi, oameni care au viziuni pro-europene, oameni care nu cred că violența este un mod prin care să-ți impui punctul de vedere, iar acei oameni sunt sigur că se simt dezamăgiți de decizia liderilor Dan Barna și Dacian Cioloș să facă o alianță care ieri a fost foarte clară pentru totă lumea, în Parlamentul României. Nu poate nimeni să nege că ieri acțiunile celor de la AUR nu au fost susținute de conducerea USR.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel