Comisia Europeană cere statelor membre să-i primească pe afganii aflați în „pericol imediat”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Comisia Europeană
Comisia Europeană
Comisia Europeana a solicitat statelor membre UE să-i primească pe refugiații din Afganistan aflați „în pericol imediat”.

Statele membre UE trebuie să primească persoanele din Afganistan care sunt „în pericol imediat”, a spus Comisia Europeană, potrivit Euronews, citat de Digi24.

„Jurnaliștii, angajații ONG-urilor și militanții pentru drepturile omului din Afganistan sunt printre cei mai expuși riscului, în special femeile”, a spus comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson într-un comunicat.

„Trebuie să oferim căi legale, sigure și organizate către UE. Am solicitat statelor membre să își intensifice angajamentul în ceea ce privește relocarea, să crească cotele de relocare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de protecție internațională”, a adăugat ea.

Talibanii au întrerupt violent un protest în estul Afganistanului, ucigând cel puțin 3 persoane.

Între timp, președintele afgan destituit Ashraf Ghani și familia sa au ajuns în Emiratele Arabe Unite după ce au fugit din Afganistan duminică.

În Kabul, mii de oameni s-au îndreptat spre aeroport pentru a fi evacuați, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane. În ultimele 24 de ore au fost evacuate circa 5.000 de persoane, potrivit Jurnal.

Afganii refugiați din România, despre situația de la Kabul: Familia mea e în pericol acolo

Afganii refugiați din România spun că își fac griji pentru familiile lor care au rămas în Afganistan. Mulți  dintre ei nu mai știu nimic despre cei dragi, care se află acum în teritoriile ocupate de talibani. Urmăresc știrile cu sufletul la gură și speră că situația se va îmbunătăți.

Abdhall se află în România de o săptămână, după ce a fost prins la graniţa cu Serbia, dar este plecat de acasă de mai bine de un an. El își dorește să ajungă în Germania. A reuşit să ia legătura cu părinţii săi, care trăiesc în Kabul.

„Toată familia mea este în Afganistan, eu sunt singur aici. Familia mea este fericită că am ajuns aici. Ei stau toți în camere, doar puțin ies la magazin și apoi se întorc repede în casă. (...) Talibanii sunt peste tot și nu mai avem poliție.”, a spus Abdhall, solicitant de azil, pentru PRO TV (citește maai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel