Data publicării:
Dublu standard. Comisia Europeană (CE), răspunsul pentru Maria Grapini
Maria Grapini a primit răspuns de la Comisia Europeană despre dublul standard la alimente.
”Este inacceptabil ca în unele părți ale Europei să se vândă produse cu dublu standard, cu o calitate mai scăzută, deși ambalajul și marca sunt identice. Nu este vorba doar de înșelarea consumatorilor din estul și centrul Europei, dar și de faptul că cetățenii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca și consumatori, indiferent unde locuiesc în UE. Modificarea compoziției produselor poate să aducă și probleme de sănătate publică pentru mulți dintre consumatorii europeni. Ar trebui să conferim autorităților naționale competențe sporite pentru a elimina aceste practici ilegale. Ce măsuri va lua Comisia astfel încât să fie alocate fondurile necesare statelor membre ale UE, pentru a-și dezvolta capacitățile de testare pentru produsele considerate cu dublu standard, mai ales în zonele în care au fost semnalate probleme?” este întrebarea adresată de europarlamentarul Maria Grapini către Comisia Europeană.
Iată răspunsul, obținut exclusiv de DCNews:
”În discursul său privind starea Uniunii, președintele Juncker a declarat în mod clar că pentru Comisie este inacceptabil ca în UE să existe consumatori de categoria a doua. Comisia tratează cu seriozitate problema standardelor duble în materie de calitate a produselor alimentare și, pe lângă faptul că a început un dialog cu sectorul industrial în cauză, a luat și o serie de măsuri decisive pentru a îmbunătăți capacitatea de intervenție a autorităților responsabile cu aplicarea legii.
Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a elaborat, în strânsă colaborare cu sectorul industrial vizat, o metodologie armonizată de testare pentru colectarea datelor necesare, care va fi în curând implementată în cadrul unei campanii de testare la nivel european. Primele rezultate ar urma să se comunice la sfârșitul lui 2018.
Mai mult, Comisia a formulat orientări concrete pentru a ajuta autoritățile naționale să aplice și să asigure respectarea legislației UE în domeniul produselor alimentare și al protecției consumatorilor și le-a oferit statelor membre finanțare în valoare de 1 milion EUR pentru consolidarea capacităților de aplicare a legii și efectuarea de teste suplimentare. Evaluarea propunerilor de grant rezultate s-a finalizat, scrisorile de atribuire au fost trimise candidaților selectați, iar acordurile de finanțare se vor semna în curând.
Pentru a consolida claritatea juridică și respectarea legislației, Comisia a propus modificarea Directivei privind practicile comerciale neloiale (DPCN) în contextul inițiativei „Noi avantaje pentru consumatori", astfel încât aceasta să indice clar că practicile comerciale legate de produsele cu standard dublu de calitate pot fi considerate ilegale.
În plus, Regulamentul revizuit privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului, care se va aplica începând cu 17 ianuarie 2020, va consolida cooperarea transfrontalieră între autoritățile competente.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News