Data publicării:

Comisia Europeană a spus nu interzicerii turiștilor ruși în spațiul comunitar. Iată ce a propus CE pentru vizitatorii ruși

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Natasha Chebanoo/ Pexels
Fotografie de la Natasha Chebanoo/ Pexels

Comisia Europeană a spus NU interzicerii intrării turiștilor ruși pe teritoriul UE dar a optat în schimb pentru îngreunarea vieții vizitatorilor din Rusia. Iată ce s-a decis.

Avantajele de viză pentru turiștii ruși au dispărut iar locul lor a fost luat de o taxă mai mare și mai ales mai multă birocrație și timpi de așteptare pentru a le obține. Aceasta este propunerea pe care Comisia Europeană a făcut-o guvernelor UE după ce mai mulți lideri ai blocului au protestat în ultimele săptămâni împotriva ușurinței cu care cetățenii ruși și-au putut petrece vacanțele în Europa, potrivit publicației Europa Today.

Solicitarea, venită din țări precum Polonia, Finlanda și Țările Baltice, nu a găsit acordul unanim, cancelarul german Olaf Scholz s-a opus ferm unei măsuri care i-ar fi afectat chiar și pe acei cetățeni ruși care intenționează să fugă de Putin. 

Calea de mijloc găsită de Bruxelles este suspendarea completă a acordului, încă în vigoare, dintre UE și Rusia privind facilitarea vizelor. Acest tip de acord prevede în esență un tratament favorabil (și reciproc) între țările UE și unele state din afara UE pentru a facilita circulația persoanelor, facilitând afacerile.

”O țară precum Rusia, care poartă un război de agresiune, nu ar trebui să beneficieze de concesii de vize atâta timp cât își va conduce politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând o totală desconsiderare față de Ucraina”, scrie Comisia Europeană.

În practică, oprirea acordului va însemna, în cazul în care va primi acordul celor 27 de state membre, că taxa pentru obținerea vizei va merge de la 35 la 80 de euro, iar timpii birocratici pentru eliberarea acestui document de către consulate vor fi mai lungi, chiar și până la 45 de zile.

În plus, se vor aplica reguli mai stricte privind vizele cu intrări multiple, o practică folosită de cei care doresc să călătorească în Europa cu membrii familiei. În cele din urmă, vor fi necesare mai multe documente pentru eliberarea vizei.

Această propunere, potrivit Bruxelles-ului, va asigura ”un control mai mare asupra cetățenilor ruși care călătoresc în UE”. În plus, Comisia propune, de asemenea, să nu recunoască pașapoartele rusești emise în zonele ocupate ale Ucrainei, cum ar fi Crimeea, Herson și Zaporizhzhia.

”UE – asigură Bruxelles – va rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanți de viză ruși care călătoresc în scopuri esențiale, inclusiv în special membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliști, dizidenți și reprezentanți ai societății civile”.

Potrivit ultimelor date disponibile, aproximativ 963 de mii de cetățeni ruși dețineau vize valabile pentru țările UE și non-UE din spațiul Schengen. În timpul verii, oprirea zborurilor între UE și Rusia a fost ocolită efectiv și datorită legăturilor rutiere cu Finlanda și Estonia. 

Citește și:

UE, divizată asupra restricţiilor de călătorie pentru ruşi. Ungaria, Luxemburg şi Austria, s-au pronunţat împotriva acestei măsuri

Cehii vor să suspende acordul din 2007 care a făcut mai uşor pentru turiştii ruşi să solicite vize, în timp ce alţi membri au cerut interzicerea totală a vizelor.

Dar alţi membri ai UE, inclusiv Ungaria, Luxemburg şi Austria, s-au pronunţat împotriva acestei măsuri.

"Nu este loc pentru turism", a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky reporterilor, adăugând că măsura "ar trimite un semnal elitei de la Moscova şi Sankt Petersburg", acum libere să călătorească.

"Nu cred că interzicerea vizelor ar fi o decizie adecvată în circumstanţele actuale", a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, a cărui ţară a menţinut legături strânse cu Kremlinul.

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a protestat de asemenea împotriva unei măsuri care îi afectează pe ruşii de rând. "Nu trebuie să avem o nouă cortină de fier în Europa", a subliniat el. "Am fost cu toţii de la început de acord că acesta este războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin", a adăugat el.

Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a estimat că UE nu ar trebui "să dea o judecată categorică asupra a 140 de milioane de persoane" din Rusia.

Republica Cehia a încetat să mai elibereze vize ruşilor, cu puţine excepţii, la 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina.

Vecinii Rusiei, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia au cerut Bruxellesului să interzică eliberarea vizelor Schengen pentru turiştii ruşi.

Potrivit ministrului eston de externe, Urmas Reinsalu, este timpul să îi vizăm pe ruşii de rând, după suspendarea acordării vizelor către delegaţiile oficiale şi oamenii de afaceri ruşi impusă anterior.

"Aceste persoane private tăcute ar trebui de asemenea să înţeleagă că războiul are consecinţe", a declarat el.

"Ceea ce se plăteşte literalmente cu banii din impozitele lor sunt bombele care acum, la propriu, chiar acum, ucid copii ucraineni şi bombardează (...) spitale, grădiniţe de copii, şcoli", a adăugat el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel