Data actualizării:
Data publicării:

Comisia Europeană a solicitat astăzi să li se ”permită României și Bulgariei să adere pe deplin la Schengen în 2023”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto home-affairs.ec.europa.eu
foto home-affairs.ec.europa.eu

Comisia UE a îndemnat Consiliul să permită României și Bulgariei să devină membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen în 2023, în cel de-al doilea Raport privind starea Schengen, publicat astăzi, pe 16 mai, înaintea celui de-al doilea Consiliu Schengen care va avea loc pe 8 iunie.

În raport, Comisia UE a enumerat principalele realizări ale blocului în ceea ce privește zona sa fără granițe și prioritățile cheie pentru 2023, pentru care a solicitat actualei și viitoarei președinții a Consiliului să se concentreze și să lucreze asupra acestora, transmite Schengen Visa Info.

”Extinderea Schengen: Comisia solicită încă o dată Consiliului să consolideze în continuare unitatea europeană și să permită României și Bulgariei să adere pe deplin la Schengen”, notează Comisia într-un comunicat de presă referitor la raportul de astăzi, 16 mai.

Cea mai importantă realizare

În plus, Comisia a considerat aderarea Croației la spațiul Schengen drept una dintre cele mai importante realizări ale blocului încă de acum un an.

Comentând raportul, comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a enumerat, de asemenea, apartenența Croației drept una dintre principalele realizări ale blocului.

”Din punct de vedere operațional, cooperarea sporită a poliției va permite un schimb mai bun de informații, pentru a monitoriza frontierele, vizele și riscul crimei organizate. Reprezentarea a fost intensificată cu evaluări Schengen anuale îmbunătățite, comunicarea coordonatorului Schengen și mai multe discuții la nivel înalt la nivelul Consiliului. Numărul nostru de membri a crescut odată cu aderarea Croației, la 1 ianuarie, cea mai recentă adăugare la lista noastră în creștere”, a spus comisarul Johansson.

România și Bulgaria, încă în așteptare 

Și în timp ce Croația s-a alăturat la 1 ianuarie, România și Bulgaria sunt ambele încă în așteptare, Austria fiind principala țară europeană care se opune intrării în spațiul Schengen a acestor două țări. 

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat că Austria își va menține dreptul de veto asupra extinderii spațiului Schengen cu Bulgaria și România până când țara sa va vedea un ”declin a solicitanților de azil”, după ce cererile de azil în Austria aproape s-au triplat în 2022 ajungând la aproximativ 110.000.

Aproximativ în aceeași perioadă, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a susținut că doar 7% dintre acești migranți ajunși în Austria erau români.

Cu toate acestea, în ciuda respingerii Austriei, alte câteva țări UE susțin ferm aderarea acestor două țări la spațiul Schengen, în special țări precum Germania și Ungaria.

Statele membre se așteaptă să se întrunească pe 8 iunie la cel de-al doilea Consiliu Schengen, unde urmează să fie discutată acceptarea României și Bulgariei în Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel