Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile Ungariei: Corupție și încălcări ale statului de drept
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 18 sep 2022, 13:20
WhatsApp
Comisia Europeană vrea să rețină 7,5 miliarde de euro pe fondul acuzațiilor de corupție și al preocupărilor legate de democrație.

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea finanțării cu 7,5 miliarde de euro a Ungariei, a declarat comisarul pentru buget Johannes Hahn.

Hahn a spus că propunerea este un răspuns la acuzațiile de corupție și încălcări ale statului de drept împotriva guvernului condus de Viktor Orban.

„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a spus Hahn.

Dacă majoritatea statelor membre UE susțin propunerea, mișcarea va afecta așa-numitele fonduri de coeziune ale Ungariei, care sunt menite să ajute la aducerea economiilor și infrastructurii țărilor UE la standardele blocului.

Ungaria are termen până pe 19 noiembrie pentru a răspunde preocupărilor UE, conform DW.

CITEȘTE ȘI     -    Tudose, discurs pe modelul Viktor Orban: Uitaţi solidaritatea europeană! Nu o să fiu niciodată de acord să tăiem din consumul României ca să salvăm pe altcineva

De ce recomandă UE suspendarea fondurilor?

UE acuză de multă vreme guvernul conservator că subminează democrația. Joi, membrii Parlamentului European (PE) au votat pentru a condamna alunecarea Ungariei către autoritarism (citește AICI).

Un raport al Comisiei publicat din iulie a remarcat „un mediu în care riscurile de clientelism, favoritism și nepotism în administrația publică la nivel înalt rămân neabordate”.

Propunerea de duminică este prima astfel de mișcare în cadrul unui mecanism introdus de UE în urmă cu doi ani pentru a-și lega bugetului la standardele democratice de bază.

CITEȘTE ȘI     -      Ungaria prelungește cu 6 luni plafonarea prețurilor la combustibili și alimente

Ce a făcut Ungaria pentru a răspunde preocupărilor UE?

Hahn a spus că UE recomanda suspendarea în ciuda măsurilor propuse de Budapesta pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului.

Sâmbătă, Ungaria a declarat că va încerca să pună capăt conflictului cu Bruxelles-ul adoptând o serie de noi legi anticorupție în câteva zile.

Era de așteptat ca măsurile să includă înființarea unui organ independent de supraveghere anticorupție care să monitorizeze utilizarea fondurilor UE, precum și măsuri pentru a face procesul de achiziții publice mai transparent.

„Guvernul fie a acceptat cererile Comisiei Europene, fie, în zonele în care nu le-am putut accepta, am reușit să ajungem la un compromis care să fie satisfăcător pentru ambele părți”, a declarat șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas.

CITEȘTE ȘI     -    Viktor Orban vorbește despre părăsirea UE când Ungaria va cotiza cu mai mult decât primește

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?