Comisia de Veneţia. Gerea: Sesizarea PNL, lovitură de bumerang
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Andrei Gerea
Andrei Gerea
Andrei Gerea crede că esizarea APCE ar putea fi o lovitură de bumerang împotriva sistemului în jurul căruia PNL a făcut scut.

Deputatul Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE, consideră că sesizarea adresată de liberali Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) ar putea fi 'o lovitură de bumerang împotriva sistemului în jurul căruia PNL a făcut scut'.

'PNL încearcă o manipulare a opiniei publice cu privire la deciziile Comisiei de Monitorizare a APCE. (...) Marea minciună a PNL se referă la faptul că cei de la Comisia de Monitorizare a APCE au aprobat sesizarea Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei din România. Discuţia este una mult mai amplă. Lucrurile nu stau deloc aşa, iar victoria clamată de PNL ar putea să scoată în evidenţă beneficiile reprezentate de noile Legi ale Justiţiei', afirmă Andrei Gerea, într-un comunicat de presă.

Conform documentului, Comisia de Monitorizare, care decis trimiterea Legilor Justiţiei pentru analiză Comisiei de la Veneţia, a luat în discuţie şi protocoalele semnate de SRI cu diverse instituţii din Justiţie.

'Membrii comisiei au fost şocaţi de prevederile ilegale şi neconstituţionale conţinute în aceste protocoale, precum şi de abuzurile care au fost posibile din cauza lor. Este o perdea de fum care începe să se ridice şi oamenii politici din Europa văd că statul paralel nu este doar o creaţie de presă, ci o realitate şocantă a României. Decizia APCE arată că oamenii politici din Europa au început să vadă ce înseamnă cu adevărat statul paralel din România', susţine deputatul ALDE.

Analiza Comisiei de la Veneţia

În opinia sa, analiza Comisiei de la Veneţia va fi făcută luând în calcul şi realităţile din România generate de existenţa acestor protocoale, ceea ce ar putea determina transmiterea unor recomandări care, implementate în procesul legislativ, vor putea conduce 'la o şi mai eficientă destructurare a statului paralel'. Un alt argument adus în discuţie de Andrei Gerea este acela că analiza Comisiei de la Veneţia va ţine cont şi de faptul că Legile Justiţiei au trecut de filtrul Curţii Constituţionale.

'În mod curent, Comisia de la Veneţia analizează proiectele de legi după ce acestea au ieşit din procesul legislativ, tocmai pentru a nu interfera cu acesta. În plus, Comisia de la Veneţia face recomandări, nu impune modificări. Nu există deci niciun argument pentru a amâna intrarea în vigoare a acestor legi.

[citeste si]

Demersul PNL, prin care au încercat discreditarea României în plan european, ar putea să se întoarcă asemenea unui bumerang împotriva discursului practicat de PNL în apărarea instituţiilor de forţă şi a statului paralel', se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel