Data publicării:

Comisia de la Veneţia: folosirea OUG la referendum, un risc pentru democraţie

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Măsurile luate de Guvernul şi Parlamentul României în iulie 2012  referitoare la revocarea Avocatului Poporului, demiterea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, limitarea competenţelor Curţii Constituţionale şi schimbarea condiţiilor de desfăşurare a referendmului pentru demiterea preşedintelui - sunt "problematice" din punctul de vedere al consitituţionalităţii şi statului de drept, se arată într-un raport al Comisiei de la Veneţia.

[caption id="attachment_262657" align="alignleft" width="310"] Gianni-Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția[/caption]

 Documentul este intitulat „Opinie privind compatibilitatea cu principiile constituţionale şi ale statului de drept a acţiunilor Guvernului şi Parlamentului României în legătură cu alte instituţii de stat, precum şi asupra ordonanţei de urgenţă de modificare a legii 47 din 2002 privind funcţionarea Curţii Constituţionale şi a ordonanţei de urgenţă de modificare ţşi completare a legii 3 din 2000 privind organizarea referendumlui” şi conţine 18 pagini. Raportul precizează de la bun început că, pentru a nu influenţa rezultatul alegerilor din 9 decembrie, publicarea acestuia a fost amânată până după scrutin şi a fost adoptat în sesiunea Comisiei din 14-15 decembrie.

Printre documentele examinate se află şi ordonanţe de urgenţă, decizii şi proceduri a căror constituţionalitate poate fi pusă la îndoială, mai ales atunci când au loc într-o succesiue rapidă, se arată în document. "Comisia este îngrijorată mai ales de folosirea pe scară largă a ordonanţelor de urgenţă ale guvernului - atât de actuala, cât şi de fostele majorităţi - ceea ce prezintă un risc pentru democraţia şi statul de drept din România".

 Pe parcursul vizitei în România, delegaţia Comisiei a constat că, numai în 2011, au fost adoptate 140 de ordonanţe de urgenţă, ceea ce reprezintă un motiv de "îngrijorări serioase" şi "un abuz al acestui instrument", se arată în document.

 Comisia de la Veneţia mai arată că aceste evenimente şi mai multe declaraţii făcute în cursul verii demonstrează "o lipsă de respect îngrijorătoare" în rândul reprezentanţilor unor instituţii ale statului pentru statutul altor instituţii - printre acestea, Comisia include şi Curtea Constituţională.

 Instituţia recomandă ca instituţiile de stat ale României să se angajeze într-o cooperare loială şi se arată "mulţumită de declaraţiile ambelor părţi, care îşi exprimă intenţia de a-şi respecta obligaţiile".

 Raportul Comisiei face, de asemenea, referire la coabitarea dintre preşedinte şi premier. "Evenimentele din România au demonstrat că actualul cadru constituţional nu poate susţine uşor o 'coabitare' între un preşedinte al Republicii dintr-o parte a spectrului politic şi un guvern şi parlament din cealaltă parte (...) O reformă constituţională ar trebui cel puţin să clarifice competenţele preşedintelui şi pe cele ale prim-ministrului, mai ales acolo unde au apărut dificultăţi, cu precădere în domeniile politicii externe şi relaţiilor cu Uniunea Europeană", se arată în document.

 În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Ponta din 4 iulie 2012, prin care erau reduse atribuţiile Curţii Constituţionale, raportul aminteşte că în Constituţia României se precizează că în domeniul legilor constituţionale nu pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă. Potrivit Comisiei, această odonanţă "este problematică din punct de vedere constituţional pentru că afectează statutul unei instituţii fundamentale, Curtea Constituţională, iar urgenţa unei astfel de măsuri nu a fost încă stabilită".

 O altă ordonanţă de Urgenţă luată în discuţie de Comisia de la Veneţia este cea care schimba Legea Referendumului, emisă pe 5 iulie 2012. Ordonanţa scotea din lege obligativitata cvorumului pentru demiterea preşedintelui.

 "Comisia conchide că folosirea ordonanţelor de urgenţă pentru a pune imediat în vigoare o lege care este examinată de Curtea Constituţionlă reprezintâ un abuz al instrumentului ordonanţei de urgenţă şi nu este în conformitate cu principiile de bază ale corectitudinii care derivă din statul de drept şi separaţia puterilor în stat", se arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel