Comisia de la Veneţia, recomandare. Florin Iordache: Este exclus
Preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi că este "exclus" ca recomandarea Comisiei de la Veneţia care vizează înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie să fie "susţinută" sau "însuşită" de grupul parlamentar PSD.
"Marea majoritate a observaţiilor Comisiei de la Veneţia au fost preluate în Ordonanţa 90 (OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) şi în Ordonanţa 92 (OUG nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei). Am spus că este exclus ca acea recomandare care vizează înfiinţarea Secţiei speciale să fie susţinută sau să fie însuşită de grupul parlamentar PSD.
Unul din marile câştiguri a acestor trei legi este tocmai înfiinţarea acestei secţii specializate, pentru a lua presiunea care s-a exercitat în ultima perioadă de către DNA asupra judecătorilor şi procurorilor, prin faptul că au existat peste 50% dintre judecătorii şi procurorii din România, s-a demonstrat statistic - avem 3.000 de dosare, avem 6.000 de magistraţi - că au avut dosare", a precizat Iordache după dezbaterea generală pe cele două ordonanţe.
Abrogarea amendamentului care vizează pensionarea magistraţilor
Cât priveşte posibila abrogare a amendamentului care vizează pensionarea magistraţilor cu numai 20 de ani vechime, Florin Iordache a menţionat că grupul parlamentar PSD nu ia în calcul acest lucru, subliniind că această propunere a venit din partea CSM.
"Noi nu o luăm în calcul (n.r. - abrogarea), PSD-ul mă refer. Discutăm mâine cu argumente şi din partea colegilor. (...) Acest amendament ne-a venit din partea CSM-ului. Eu am solicitat explicit CSM-ului să ne precizeze dacă există o posibilitate ca prin acest amendament care a fost introdus în lege să se pensioneze un număr mare de magistraţi. Tocmai de aceea, scopul Ordonanţei 92 a fost acela că acest articol să nu intre în vigoare odată cu legea, CSM-ul va face propria evaluare şi dacă la anul, când am dat termen, 31 decembrie 2019, CSM-ul va constata că nu există un pericol pentru sistemul judiciar, adică nu se vor pensiona un număr mare de judecători sau procurori...", a punctat Iordache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News