Data publicării:

Comisia de cod electoral le-a pus gând rău "baronilor locali". Ce le-a pregătit în Parlament - EXCLUSIV

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat, vineri, în exclusivitate pentru DCNews , ce le-a pregătit Comisia de cod electoral "baronilor locali" la următoarele alegeri.

"Percepția publică cvasi-generală este că în România există corupție, că această corupție este și la nivel central și la nivel local. Această corupție la nivel local s-a identificat cu ceea ce presa la început a creditat ca denumire 'baronii locali'. Și această denumire practic a intrat în limbajul curent și în accepțiunile cele mai obișnuite. Dacă totuși ne facem că nu vedem că sunt foarte mulți aleși locali care au aceste probleme cu justiția - în diferite faze - și nu încercăm să remediem situația, atunci sigur că pe bună dreptate cetățenii ne vor condamna în continuare. Și actuala Comisie de cod electoral încearcă să găsească o soluție pentru a diminua dimensiunea, dacă vreți, de 'baron local', introducând noi reguli ale jocului alegerilor.

Vezi și: Călin Popescu Tăriceanu, scenariu-negru pentru PNL. "Există riscul de a pierde și de a-și arăta slăbiciunea"

Adică, fără ca să diminuăm importanța alegerii directe, constatăm că, la nivelul județelor, președinții de consilii județene, având puteri foarte extinse, au ajuns să fie cei în jurul cărora se țes toate aceste istorii de corupție și concluzia a fost una simplă și clară: schimbăm sistemul de alegere, mergem pe o alegere a președinților de consilii județene de către membrii consiliilor, așa cum am mai funcționat până nu demult în România, până s-a introdus votul direct pentru președintele de consiliu județean, obligând președintele de consiliu județean să lucreze cu o majoritate din consiliu, cu care trebuie să găsească nu modus-vivendi. Nu va mai avea atâta libertate de decizie, pe cont propriu, ca până acum, și sigur că este o soluție. Nu e practicată numai la noi această formulă și sperăm să dea roade.

Prin urmare, trebuie într-un fel la această așteptare majoră a cetățenilor de a vedea statul luând măsuri de combatere a corupției să găsim și pârghiile politice. Nu cred că este corect să folosim numai pârghiile coercitive. Adică nu este numai de datoria procuraturii să ancheteze și a justiției să sancționeze, cred că este și de datoria noastră, a factorului politic, să vedem aceste realități și să încercăm să găsim soluțiile de remediere", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la DCNews Live.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel