Comisarul desemnat Roxana Mînzatu va fi audiat, astăzi, în Parlamentul European
Audierile ultimilor șase comisari europeni desemnați, între care și Roxana Mînzatu, vor avea loc astăzi, în Parlamentul European.
Citește și: Blocaj, fără explicații, în numirea unui comisar european, după o audiere de 3 ore
Ultimii șase comisari europeni desemnați, cei propuși pentru funcțiile de vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, între care și reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiați marți de comisiile competente ale Parlamentului European. În funcție de aceste ultime audieri ar putea fi întârziat calendarul aprobării noului executiv al UE, ce ar trebui să-și înceapă mandatul în decembrie, notează Agerpres.
Roxana Mînzatu, desemnată vicepreședintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competențe și pregătire, va fi audiată de eurodeputați din două comisii competente, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) și Comisia pentru cultură și educație (CULT).
Alte două comisii - Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) și Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) - vor avea statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, ceea ce înseamnă că vor avea dreptul de a adresa și ele câte o întrebare comisarului-desemnat al României.
La aceeași oră cu audierea Roxanei Mînzatu, 14.30 ora Bruxellesului (15.30 ora României), va avea loc audierea comisarului desemnat al Franței, Stephane Sejourne, propus vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială, în patru comisii competente - Comisia pentru industrie cercetare și energie (ITRE), Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) - alte patru comisii având statut de invitat.
Kaja Kalllas, propusă pentru funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, va fi audiată marți dimineață, la ora 09.30, în Comisia pentru afaceri externe (AFET), audiere la care au statut de invitat încă cinci comisii și subcomisii. În paralel cu ea va fi audiat comisarul desemnat al Italiei, Raffaele Fitto, propus vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru coeziune și reforme, în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a PE.
Ziua se va încheia cu audierile, în cursul serii, ale comisarului desemnat spaniol Teresa Ribera Rodríguez (vicepreședinte executiv pentru o tranziție curată, justă și competitivă) și celui finlandez, Henna Virkkunen (vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație)
Eurodeputații români din mai multe grupuri politice cred că ultimii șase comisari desemnați nu vor avea probleme la audierile de marți din PE, deși cel puțin deocamdată încă se vorbește despre posibilitatea ca propunerile Ungariei și Italiei să întâmpine dificultăți din partea eurodeputaților.
”Toate aceste audieri pe care le-ați văzut și pe care le veți vedea în următoarele zile vor decurge normal, natural. Săptămâna trecută am avut doi comisari care nu s-au prezentat deloc bine în cadrul audierilor - comisarul suedez și comisarul belgian - și în ciuda acelor audieri eșuate, s-a dat un vot pentru acei comisari, pentru că avem această coaliție pro-europeană și un vot împotrivă ar fi afectat stabilitatea acestei coaliții, chiar dacă prestația lor a lăsat mult de dorit”, a spus vicepreședintele PE Victor Negrescu, în cadrul unui briefing pentru jurnaliști români la Bruxelles.
Voturile, date la ”foc automat”
Victor Negrescu a precizat că se așteaptă ca și în urma audierilor de marți să existe o situație similară, respectiv ”voturi care sunt date la foc automat”.
Eurodeputatul PSD a adăugat că ”mai sunt discuții privind comisarul desemnat de Italia, mai exact faptul că are foarte multe atribuții pentru un comisar desemnat de un grup eurosceptic și aici sunt negocieri pentru a se vedea exact care este portofoliul complet și în funcție de cele două vom vedea dacă va fi și un comisar social-democrat luat la rost de Parlamentul European”.
El a făcut astfel referire la o teorie vehiculată în ultima perioadă, potrivit căreia o respingere a candidaturii lui Raffaele Fitto, care va fi audiat în cursul dimineții, ar atrage apoi și o respingere a comisarului desemnat al Spaniei, Teresa Ribera Rodríguez, audiată marți seara.
”Însă mă aștept ca toți comisarii să treacă fără probleme prin prisma acestei coaliții”, a mai spus Victor Negrescu.
Celălalt vicepreședinte român al PE, Nicu Ștefănuță, eurodeputat ales independent și afiliat grupului Verzilor, spune că și-ar dori ca cel puțin comisarii desemnați ai Ungariei și Italiei, Oliver Varhelyi și Raffaele Fito, să fie respinși în urma audierilor, dar recunoaște că nici măcar în cazul primului, care a primit un set de întrebări suplimentare din partea comisiilor competente, nu există momentan majoritatea de două treimi necesară în rândul coordonatorilor de grupuri pentru invalidarea sa.
Între timp, coordonatorii comisiilor competente în audierea lui Oliver Varhelyi au anunțat că își amână pentru miercuri întâlnirea de evaluare a comisarului desemnat ungar, ceea ce înseamnă că foarte probabil se așteaptă și rezultatul evaluării lui Fitto.
”Vom discuta la pachet alături de celălalt comisar care pune probleme, respectiv comisarul Italiei. Problema se va discuta miercuri. În acest moment, răspunsurile lui Varhelyi sunt analizate. În acest moment, răspunsul nostru pentru Varhelyi este 'Nu'. Votul Verzilor este acum 'Nu', dar se va discuta la pachet și cu Fitto”, a explicat Nicu Ștefănuță într-o întâlnire cu jurnaliști români.
El a adăugat că ”pentru noi (grupul Verzilor - n.r.) Fitto, având în vedere istoricul lui, guvernul care-l susține, este un comisar improbabil, să zicem în acest moment, cel puțin pentru grupul pe care îl reprezintă”.
În ceea ce privește comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, el a spus că și-ar fi dorit să aibă mai multe responsabilități pe zona de locuințe, dar că ”vicepreședinția Comisiei Europene mie mi se pare politic o poziție importantă pentru România și nu văd de ce nu aș susține-o pe Roxana Mînzatu în acest moment”.
Aceeași susținere a exprimat-o și eurodeputatul PNL Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), deși a exprimat rezerve în privința modului în care Roxana Mînzatu a devenit comisarul desemnat al României.
”Suntem profund nemulțumiți de cum a ajuns Roxana Mînzatu să fie propusă (...). Am ratat această oportunitate de avea un portofoliu relevant, avem unul în formare”, a spus Buda într-un briefing cu jurnaliști români la Bruxelles.
”Dacă se va ajunge la un vot în cadrul comisiilor reunite EMPL și CULT nu se pune problema să votăm împotriva dnei Mînzatu. Ar fi un export al unor probleme din România în Parlamentul European”, a recunoscut el.
Daniel Buda afirmă că este foarte posibil ca toți comisarii propuși pentru noua Comisie Europeană să treacă, ceea ce ar reprezenta o premieră, inclusiv candidatul italian, Raffaele Fitto, care este fost președinte al unei regiuni din Italia.
”Eu sper să treacă Fitto, pentru că nu este o persoană care să nu se ridice la nivelul funcției”, a spus Daniel Buda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News