Comisar-şef de poliţie Angela Chirvăsuţă: Într-o familie trebuie să existe iubire, armonie și nu teroare. Ele sunt peste 70% dintre victimele violenţei domestice
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la scoală sau la locul de muncă. În măsura mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.

Violența domestică, violența conjugală, violența în relațiile intime: toate modalitățile de a identifica violența care se dezvoltă în interiorul pereților căminului, care include violența comisă de un iubit, iubit, soț sau partener împotriva unei femei în cadrul unei relații de dragoste sau de cuplu.

Dar nu numai. Înțelesul larg al violenței în familie include și pe cea săvârșită de un membru al familiei împotriva altui membru al acestuia – adult sau minor – precum și toate acele situații de prejudiciu grav la integritatea fizică, psihologică sau sexuală sau la libertatea oricărui membru al familiei. 

Comisar-şef de poliţie Angela Chirvăsuţă, a intervenit pe acest subiect într-o emisiune transmisă de DC News, explicând în mod detaliat aspectele care stau la baza acestui fenomen. Potrivit comisarului-șef Angela Chirvăsuţă, femeile sunt cele mai predispuse a deveni victimele violenței domestice.

”Pentru că forța fizică este diferită, este normal că femeile sunt în cea mai mare măsură victime ale violenței domestice. Ele sunt în general peste 70% din victimele acestor infracțiuni, urmează categoria minorilor și categoria mai restrânsă a bărbaților, bărbați care ajung în situația de victimă atunci când sunt agresați de victima care a suportat timp de mai mulți ani violența domestică. Adică femeia care ani de zile a fost persecutată și terorizată, la un moment dat se răzbună pe agresor, sau în momentul în care acesta vrea să o lovească din nou, femeia îl atacă pe agresor, provocându-i acestuia răni destul de grave. Acest lucru nu poate fi considerat legitimă apărare deoarece nu este aceeași intensitate a atacului dar are circumstanțe atenuante victima. Și iată că victima din postura de persoană asuprită ajunge să fie agresoare și bărbatul să intre în statistică ca și victimă a violenței domestice. Mai sunt și situații de bărbați care o viață întreagă au fost agresori în familie, iar la bătrânețe ajung ei să fie neputincioși și ajung să fie agresați de fii lor care între timp au devenit adulți, sau de soții.

Nevoia încadrării violenței în familie în cadru legislativ

”Una este să fii agresat într-un spațiu public unde ai posibilitatea să aduni mai ușor probe și să ai martori, și alta e să fii persecutat în spatele ușilor închise și uneori violențele să se întâmple pe tăcute și implicit. Capacitatea ta de a produce probe și de a te apăra este mult mai redusă. În spatele ușilor închise agresiunile acestea sunt mai violente. Societatea și legislația trebuie să protejeze aceste relații din cadrul unei familii, pentru că într-o familie trebuie să existe iubire, armonie și nu teroare”, a mai adăugat Angela Chirvăsuţă.

Citește și:


Ziua Internațională a luptei împotriva violenței asupra femeilor. Premierul Nicolae Ciucă: Omenia și respectul trebuie să guverneze relațiile între oameni

”De mai bine de 20 de ani, dedicăm ziua de 25 noiembrie luptei împotriva unei anomalii sociale, anacronică și globală: violența împotriva femeilor și fetelor.
De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri sistematice la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel