Data publicării:

Comemorare Holocaust. Iohannis, mesaj: Nu uităm

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că onorarea victimelor Holocaustului este o dovadă a faptului că România îşi acceptă trecutul. 

"Onorarea victimelor Holocaustului este o dovadă a faptului că România îşi acceptă trecutul şi se poziţionează de partea valorilor democratice", se arată în mesajul transmis de şeful statului la un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, mesaj prezentat de consilierul prezidenţial Andrei Muraru. 

Potrivit preşedintelui, România a demonstrat că poate fi considerată un lider regional în problematica prezervării memoriei Holocaustului. 

Iohannis a amintit, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, progresele pe care România le-a înregistrat în ultimii ani privind recuperarea memoriei Holocaustului atât la nivel educaţional, cât şi în privinţa adoptării unei legislaţii coerente în combaterea antisemitismului, rasismului şi xenofobiei. 

El a adăugat că, deşi tendinţele extremiste nu îşi găsesc susţinerea în societatea românească, aceasta nu este complet ferită de "aceste toxice ispite". 

"Resuscitarea lor poate fi stagnată doar printr-o cooperare strânsă între decidenţi şi cel mai important printr-o educaţie sănătoasă, de aceea, tinerii de astăzi trebuie să ştie ce a fost Holocaustul, cine au fost responsabilii, precum şi cine au fost victimele lor", a evidenţiat preşedintele, scrie Agerpres.

Doar apărând valorile democraţiei şi drepturile celuilalt se poate trăi în pace şi armonie, a indicat Iohannis în mesaj. 

"Cred că un rol important în transmiterea adevăratului istoric generaţiilor de astăzi şi celor care vor urma revine Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România pentru a cărui înfiinţare am pledat încă de la începutul mandatului meu. Acest proiect a prins contur şi sunt convins că va deveni un adevărat spaţiu simbolic pentru a nu uita niciodată suferinţele evreilor din România şi pentru a păstra vie moştenirea cultural iudaică", a transmis preşedintele. 

El a amintit că luni se împlinesc 76 de ani de la începutul deportării masive a evreilor în Transnistria, unde aceştia au fost nevoiţi să trăiască în ghetouri şi lagăre. 

"Prin mijloace barbare, care au întrecut orice închipuire, sub autoritatea administraţiei româneşti, acolo au fost asasinaţi în masă zeci de mii de oameni. (...) În ianuarie 1941 în Bucureşti au avut loc violenţe şi acte criminale îndreptate împotriva etnicilor evrei", a adăugat şeful statului. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel