Data publicării:

Combustibil pentru centrale nucleare, produs de Marea Britanie

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @luboschlubny
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @luboschlubny

Marea Britanie va produce combustibil pentru centrale nucleară, cu o investiție de 348 de milioane de euro.

Marea Britanie a anunţat duminică lansarea unui program de producere a combustibilului pentru următoarea generaţie de reactoare nucleare, cu o investiţie de 300 de milioane de lire sterline (348 de milioane de euro), notează AFP, scrie Agerpres.

Regatul Unit intenţionează astfel să devină prima ţară din Europa de Vest care se lansează în producţia de combustibil de tip HALEU (high assay low enriched uranium), care în prezent este produs comercial doar de Rusia.

Primul loc de producţie, în nord-vestul Angliei, urmează să fie operaţional la începutul anilor 2030, a afirmat guvernul într-un comunicat.

Combustibilul de tip HALEU, al cărui conţinut de uraniu 235 variază de la 5% la 20% - mai mult decât 5% din combustibilul alimentând majoritatea centralelor nucleare în exploatare - este necesar pentru alimentarea multor modele de reactoare avansate, printre care reactoarele modulare mici (SMR).

Energia nucleară acoperă un sfert din nevoile țării

Investiţia de 300 de milioane de lire sterline face parte din proiectul guvernului britanic de a produce până la 24 GW de energie electrică în centrale nucleare până în 2050, un sfert din nevoile ţării.

”Ne-am ridicat împotriva preşedintelui rus (Vladimir Putin) în privinţa petrolului, gazelor şi pieţelor financiare” în urma invaziei Ucrainei, ”nu-l vom lăsa să ne jefuiască în ce priveşte combustibilul nuclear”, a declarat ministrul britanic al securităţii energetice, Claire Couthino, într-un comunicat.

Regatul Unit vizează 95% din electricitate pe bază de emisii scăzute de carbon până în 2030 şi o reţea complet fără carbon până în 2035.

Dar revenirile guvernului Rishi Sunak asupra anumitor măsuri de mediu vor face ca obiectivele neutralităţii carbonului până în 2050 să fie mai dificil de atins, în ciuda anumitor progrese, a estimat recent într-un raport CCC, un organism independent responsabil de consilierea Downing Street în această problemă.

Printre altele, guvernul a anunţat la sfârşitul lui septembrie amânarea cu cinci ani, până în 2035, a interzicerii vânzării de maşini termice noi.

Citește și: Reuters: Rusia a interzis accesul inspectorilor la o centrală nucleară cucerită de la Ucraineni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel