Comasarea alegerilor și efectul Sprite
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-vilcu
val-vilcu

Comasarea alegerilor ar putea avea un efect pervers, îndreptat împotriva celor care au propus-o. Adică PDL, adică Traian Băsescu. Sigur, dacă e să-i găsim pricină lui Traian Igaș, să spunem că măsura va nemulțumi în primul rând pe blatistul de la țară (alegătorul care ar dori schimbarea, dar s-o facă alții, iar el să rămână cu punga cadou ). În loc de două zaiafeturi, cu lăutari și mici gratis, se va alege doar cu unul. În loc de două pungi, va primi doar una singură. Degeaba o să-i sugereze primarul  că a primit dublu, o singură dată, omul se va gândi că ar fi putut obține la fel de mult și în primăvară și în toamnă.

Un alt risc care trebuie luat în calcul în ecuația ”primarul-agent electoral pentru parlamentarul portocaliu”  îl reprezintă trădările de ultimă oră. Cu o lună înainte de alegeri, primarii ținuți cu cătușa DNA în partid s-ar putea suci, că nu mai are ce le face Puterea, în plină campanie electorală. La fel cei care au venit în tabăra lui Boc pentru bani de la guvern. O ofertă de amnistie din partea USL ar putea lăsa în ofsaid mulți pedeliști, la parlamentare.  Dacă localele erau în mai, iar generalele în decembrie, devenea mai riscantă întoarcerea armelor, fiind timp destul pentru răzbunarea ”organelor statului”.

În mod normal, o formațiune cu primari puternici, capabili să câștige alegerile împotriva climatului de opinie generat de guvernarea propriului partid, ar trebui să folosească ocazia unor alegeri în două etape. Dacă la locale PDL ar face un scor bun, ar avea un argument zdrobitor că se întoarce roata, atrăgând mai mulți alegători neutri, care vor să fie de partea câștigătorilor.

De fapt, nu e vorba doar despre comasarea cusută cu ața albă (economii de 20 de milioane de euro? Păi, numai într-un singur sector al Capitalei  s-au plantat pansele de 50 de milioane). S-ar putea ca sociologii care construiesc aceste scenarii în laborator să aibă dreptate, pe planșetă. Dar asta ar presupune că oamenii sunt naivi, ca să nu spun fraieri.  Chiar dacă nu cunoaște prea multe despre democrație  sau despre sistemele de vot aferente, românul simte când cineva vrea să-i fure calul.

Semnalul pe care toate aceste manevre îl transmit populației este unul de disperare a celor care nu vor să piardă. Cum spune o celebră reclamă la Sprite: ”fetele simt când ești disperat”.   Acesta ar putea fi cel mai devastator efect pervers al combinatoristicii de laborator. Să se prindă oamenii și să se enerveze că îi iei de fraieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel