Comasarea alegerilor, scăpare pentru Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. "Niciun primar nu îşi va risca mandatul pentru a face jocul cuiva de la centru"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
PNL şi PSD au decis să comaseze alegerile europarlamentare şi alegerile locale, care vor avea loc simultan, pe 9 iunie. În plus, cele două partide au decis să formeze şi o alianţă, astfel că scorul va fi comun, nu separat. 

Mutarea oferă o portiţă de scăpare liderilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, care nu vor putea fi schimbaţi din funcţie pe fondul unui scor mai slab. Ne amintim că Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat în 2023 că, dacă PSD va pierde vreun rând de alegeri, îşi va depune demisia din fruntea partidului. 

Prof. Bogdan Teodorescu, specialist în comunicare, a făcut analiza acestei "scăpări" a liderilor celor două partide, la Ce Se Întâmplă, emisiune moderată de Răzvan Dumitrescu la DC NEWS TV. 

"Este un lucru bine ştiut că atât în PSD, dar mai ales în PNL, existau nişte grupuri care nu erau foarte vesele cu managementul partidului. Şi exista riscul, enunţat de mai multe ori, ca după alegerile europarlamentare, care oricum nu sunt foarte importante pentru organizaţii, să nu se mai joace corect. Suprapunerea localelor cu europarlamentarelor a blocat acest lucru. Pentru că niciun primar nu îşi va risca mandatul pentru a face jocul cuiva de la centru. 

Listele comune rezolvă încă ceva. Primul aspect este că dacă înjuri lista, te înjuri şi pe tine, pentru că eşti pe acea listă. Al doilea aspect este că nu se poate evidenţia un vinovat. Dacă scorul va fi mai mic, va fi deopotrivă mic şi la PNL şi la PSD, şi nu se pune problema înlocuirii conducerii partidelor. Se ştie foarte exact că una dintre mizele alegerilor la PNL era ca PNL să depăşească un anumit scor, să fie al doilea partid, să aibă peste 20%. 

Sondajele ne arătau că se putea întâmpla acest lucru sau nu. Şi că AUR putea să capitalizeze voturi şi să fie pe locul al doilea, ceea ce ar fi atras o problemă pentru preşedintele Nicolae Ciucă. În acest moment, conducerea partidului nu va mai putea fi făcută fundamental culpabilă. Deşi sunt şi acum lideri PNL care cred că peneliştii nu vor vota listele comune. Şi sunt mai mulţi lideri care îşi exprimă dezacordul privind colaborarea cu PSD", a declarat Bogdan Teodorescu. 

PSD-ul, ajutat de listele comune cu PNL 

"Aceste liste comune ajută PNL-ul, dar ajută şi PSD-ul. Pentru că ei şi-au dat seama că fără PNL nu au cu cine să facă coaliţie de guvernare peste 6 luni, când eventual va câştiga alegerile. Este destul de clar acum că PSD are un avans relativ confortabil faţă de locul 2, undeva între 8 şi 10 procente. Ori dacă iau un PNL foarte slab sau un PNL condus de un lider ostil, pot câştiga alegerile, dar să se uite cu duioşie cum celelalte partide fac coaliţie şi stau în opoziţie. 

De asta PSD a ales să îl salveze, între ghilimele, să îl securizeze, pe Ciucă, pentru a securiza şi coaliţia de guvernare ce va să vină din 2025", a mai spus Bogdan Teodorescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel