Data publicării:

Colegiul Medicilor din România, precizări privind legea malpraxisului

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Jonathan Borba: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/spital-medicamente-chirurgie-opera-ie-13697925/
Fotografie de la Jonathan Borba: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/spital-medicamente-chirurgie-opera-ie-13697925/
Colegiul Medicilor din România a făcut niște precizări privind legea malpraxisului.  

„În contextul propunerii formulate de Colegiul Medicilor din România și a discuției privind schimbările semnificative, necesare în domeniul malpraxisului medical, este esențial să se ofere un drept la replică pentru a clarifica și a aduce contribuții relevante în cadrul acestei dezbateri de interes public. Dreptul la replică reprezintă un pilon fundamental al comunicării și al procesului democratic, permițând părților interesate să își expună opiniile, argumentele și perspectiva, cu privire la chestiuni care pot avea un impact semnificativ asupra sistemului medical și al profesioniștilor din domeniu. În continuare, se va analiza și se va dezvolta replica la articolul cu sursa https://www.dcnews.ro/av-liviu-fatu-orice-medic-se-poate-trezi-cu-dosar-penal-daca-proiectul-cmr-pentru-malpraxis-devine-lege_942112.html, în conformitate cu prevederile propunerii și cu importanța ei, în cadrul discuției mai ample despre malpraxisul medical.

Afirmația potrivit căreia „Orice medic se poate trezi cu dosar penal dacă proiectul CMR pentru malpraxis devine lege” nu este conformă cu propunerea Colegiului Medicilor din România. Propunerea Colegiului Medicilor din România este următoarea:

„Articolul 3.  (1) În termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului capitol, comisiile constituite de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis vor finaliza dosarele în lucru, actele și documentele urmând a fi predate, după caz, organelor judiciare, instanțelor judecătorești, persoanelor fizice sau juridice solicitante...” ceea ce înseamnă că niciun medic nu „se poate trezi” cu niciun dosar penal, dacă propunerile Colegiul Medicilor din România vor fi adoptate.

Această propunere de desființare a comisiilor constituite de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis este formulată în contextul în care acestea și-au dovedit, în timp, lipsa de eficiență și de efecte juridice a deciziei administrative emisă de aceste comisii de malpraxis, din cadrul direcțiilor de sănătate publică.

Propunerea formulată vizează o procedură tranzitorie, care se dorește a oferi o soluție la ceea ce se va întâmpla, dacă aceste cauze nu vor fi soluționate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Procedura prevede că nu se predau automat aceste acte și documente, ci doar după caz, dacă vor fi solicitate de către persoanele interesate: persoane fizice, juridice, instanțe de judecată sau organe judiciare. Menționăm faptul că această procedură administrativă se dorește a fi desființată. Prin urmare, dacă părțile implicate au nevoie de aceste documente, în alte proceduri judiciare, au dreptul să le solicite, ceea ce nu înseamnă că poliția și parchetul vor cerceta medicii atât timp cât procedura era una administrativă, și nu una penală.

Propunerile pot fi accesate, în mod transparent și nemijlocit, pe website-ul organizației-www.cmr.ro, acestea putând suferi modificări ce au ca scop și o mai bună claritate, dacă acest lucru se va dovedi necesar.

În contextul propunerii Colegiului Medicilor din România și a schimbărilor vizate în acest domeniu, este vital să asigurăm o dezbatere deschisă și echilibrată, în care toate părțile implicate să aibă posibilitatea de a-și exprima punctele de vedere, îngrijorările și sugestiile. Doar prin dialog și colaborare, putem construi un sistem medical mai eficient și echitabil, care să ofere siguranță pacienților și să asigure sprijin profesioniștilor din domeniu”, a transmis Colegiul Medicilor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel