Data publicării:

Colectăm în ritmul melcului. Alin Vişan: Noi vrem să finanţăm, dar nu sunt cantităţi. Se generează mai puţin de 10% din cât avem nevoie. Alte state au 70% deşeuri colectate

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

De ce suntem în urmă, faţă de alte ţări europene, când vine vorba de colectare şi reciclare? Alin Vişan, ARAM, vine cu lămuriri. 

Alin Vişan, Președinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu (ARAM) a atras atenţia asupra mai multor aspecte legate de colectarea deşeurilor în România, în cadrul dezbaterii Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative, organizată de DC MEDIA GROUP.

"Ne uităm în jur nu cu uimire, ci cu o foarte mare tristeţe. Pentru că o slabă performanţă a autorităţilor locale în a colecta deşeurile de ambalaje se traduce în contribuţii de plată, în amenzi, în bani care trebuie scoşi din buzunare de către producători. Noi, ca şi producători, suntem obligaţi prin lege să suportăm costurile cu colectarea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje. Nu avem nici maşini de colectat deşeuri, nici staţii de reciclare, noi doar plătim, finanţăm costurile. Ori, dacă la nivelul autorităţilor locale, suntem mai "la început" şi ne chinuim să strângem aceste cantităţi pe care trebuie să le finanţăm în proporţie de minim 60% cum sunt acum ţintele la nivel local, de la anul 63-65%... de unde să am aceste cantităţi pe care noi să le finanţăm?

În fluxul municipal se generează ca şi deşeuri de ambalaje colectate mai puţin de 10% decât ne trebuie. Asta e realitatea. De-asta suntem la început. Şi de-asta avem probleme. Nu zic să colectăm 70% cât colectează alte state, dar măcar să generăm nişte cantităţi care să ne asigure atingerea acestor ţinte.

Ce putem face dacă nu vin cantităţi din municipal? Ne bazăm pe colectori - sistemul de colectare, care a fost mult hulit de către sistemul de salubritate care cerea să nu se atingă de acele cantităţi pentru că sunt ale salubriştilor, dar pe care ei nu le strâng. Ajungem în situaţia în care noi trebuie să plătim aceste costuri. Ce se întâmplă cu prevederile legislaţiei? Din păcate, nu se întâmplă lucruri plăcute pentru producători. Pentru că suntem puşi să plătim încă o dată. Plătim aceste costuri de colectare şi sortare prin intermediul colegilor de la OIREP care finanţează cu greu şi cu costuri mari colectarea din municipal şi colectarea prin sistemul de colectori şi dacă cumva, pe flux, apare o problemă, o fraudă, un lucru în neregulă, tot producătorii sunt obligaţi de anul viitor, de la 1 ianuarie, să plătească încă o dată. Acest lucru nu ni se pare normal. Şi aş dori să tragem un semnal de alarmă de aplecare cu atenţie asupra problemei.  Este acum, în Parlament, spre aprobare o ordonanţă de urgenţă care schimbă cu totul acest sistem de răspundere partajată pe lanţ a celor care lucrează în acest sistem.

Pe scurt, până acum, producătorul avea obligaţia de a suporta aceste costuri, OIREP avea obligaţia de a finanţa costurile către colectori şi reciclatori ia în cazul în care reciclatorul sau colectorul nu-şi făcea treaba în sensul că raporta în fals cantităţi, această responsabilitate se afla la acest actor. Era obligat să plătească această contribuţie de 2 lei/kg pentru acele cantităţi pe care el, în fapt, nu le realiza. Îşi încasa banii de la OIREP dar nu făcea acele cantităţi" a explicat reprezentantul ARAM, Alin Vişan.

Comisia Europeană a introdus, începând cu ianuarie 2021, o taxă de 0,8 euro pe kilogram de ambalaje de plastic nereciclate. Potrivit unei estimări realizate de Reciclad’or, cantitatea de ambalaje din plastic introduse pe piață și nereciclate din 2019 a fost de 243.000 de tone, ceea ce înseamnă o taxă de 134 de milioane de euro.

Dezbaterea în format complet aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel