Data publicării:

Colaborarea între instituții, cheia proiectelor culturale românești în diaspora

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Institutul Cultural Român de la Madrid (Foto: Cont oficial Facebook)
Institutul Cultural Român de la Madrid (Foto: Cont oficial Facebook)

Colaborarea între instituții este cheia unor proiecte culturale reușite organizate în diaspora, fiind nevoie de o abordare integrată, pe lângă un buget pe măsură. 

Maria Pop, directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Madrid, a fost invitată în cadrul emisiunii „Tradiții românești în diaspora”, unde a discutat despre sprijinul pe care îl acordă autoritățile române programelor culturale organizate în Diaspora.

Flaviu Predescu: Ce vă lipsește? Ce ați vrea să îmbunătățiți? Ce v-ați dori de la autoritățile române, de la autoritățile din Spania? Ce ar putea fi dezvoltat și deocamdată stagnează? 

"Întotdeauna este loc de mai bine, atât în speța culturală, cât și în posibilitățile de susținere a unor proiecte de anvergură. Cred că ar fi necesar să se ofere anual unul sau mai multe proiecte de anvergură care să focalizeze atenția mijloacelor de comunicare și a publicului asupra bogăției culturii noastre. Bineînțeles, un proiect de acest gen – o mare expoziție de patrimoniu sau un mare concert, cum încercăm să organizăm anual cu una dintre orchestrele din Spania – sau orice alt proiect de anvergură, precum un mare festival cultural care să exploreze diferite fațete ale culturii noastre, are nevoie de resurse importante, care nu întotdeauna sunt disponibile, și de o colaborare constantă între instituții.

Efortul nostru din toți acești ani a fost să creăm o echipă a României care să includă toate misiunile diplomatice și instituțiile din Spania, instituții din România, ba chiar și parteneriate public-privat, astfel încât să putem, împreună, să oferim mai mult decât am putea oferi unilateral. Cred că aceasta este cheia succesului: un parteneriat constant este unul dintre pilonii activității noastre la ICR Madrid.

Sunt trei piloni care au ghidat activitatea în mandatele mele: continuitatea – să fim un partener de încredere și constant prezent în manifestările culturale de anvergură; inovarea – an de an aducem elemente noi și încercăm să analizăm și să propunem expresii artistice care nu au fost încă prezentate în Spania; și, al treilea pilon important, alianțele strategice între instituții și partenerii din România și din Spania.

În momentul în care un proiect este susținut de mai multe instituții, din diferite domenii – public, privat, non-guvernamental – cred că acesta are întotdeauna succes și un impact major, pentru că ceea ce ne propunem este să oferim predictibilitate și prezență constantă a culturii noastre în Spania, precum și să dăm prestigiu și vizibilitate tuturor inițiativelor culturale. Bineînțeles, tot ceea ce înseamnă susținerea acestor inițiative este binevenit și întotdeauna este loc de mai bine. 

Institutul Cultural Român este o instituție care produce conținut. Avem propriile noastre propuneri în programarea culturală, dar includem de fiecare dată și susținerea unor inițiative ale unor creatori, asociații sau instituții care vin spre noi cu o propunere interesantă, ce se înscrie în misiunea, viziunea și strategia Institutului, și care să aibă un impact în relațiile bilaterale. Întotdeauna încercăm să facem o muncă importantă de cercetare a unor aspecte istorice sau actuale", explică Maria Pop, directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Madrid.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel