Colaborare România - China. A fost descoperită o posibilă legătură preistorică între cele două spații geografice
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un „drum preistoric al mătăsii“ ar fi putut asigura o legătură între civilizațiile de pe teritoriul actual al României și cele de pe teritoriul Chinei.

Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale din China a iniţiat o colaborare cu Academia Română de Ştiinţe pentru a desfăşura săpături arheologice într-un sit din provincia Gansu (China) în căutare de noi fragmente de ceramică pictată într-un stil asemănător cu fragmente de ceramică pictate descoperite în România, transmite marţi Xinhua.

Similitudinile în ceea ce priveşte stilul şi modelele folosite pentru a decora piese ceramice descoperite deja în China şi în România i-a determinat pe unii arheologi să formuleze teoria unui "drum al ceramicii pictate", care ar fi unit Europa cu Extremul Orient mai devreme decât celebrul Drum al Mătăsii.

Arheologii chinezi prezintă o parte din ceramica pictată descoperită în situri arheologice din provincia Gansu în cadrul unui festival organizat în oraşul Dingxi, din aceeaşi provincie. Acest festival durează o lună şi s-a deschis la 20 iulie. În cadrul festivalului sunt organizate expoziţii şi simpozioane ştiinţifice, precum şi excursii pe teren, în situri arheologice.

Cultura Majiayao, similară cu alte culturi din spațiul românesc



Festivalul poartă numele uneia dintre cele mai renumite descoperiri din provincia Gansu - cultura Majiayao - care s-a dezvoltat în zona cursului superior al Râului Galben şi pe afluenţii săi.

"Cercetătorii au identificat similarităţi importante între ceramica pictată preistorică din zona Mării Negre şi cea de pe cursul superior al Râului Galben", susţine Li Xinwei, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale.

"Colaborarea noastră se va concentra pe potenţiala relaţie dintre piesele de ceramică pictată din zona Râului Galben şi din zona Mării Negre şi pe motivul pentru care aceste tipuri de ceramică pictată au evoluat ulterior în mod diferit", a mai adăugat Li.

"Ţările aflate de-a lungul Drumului Mătăsii au multe lucruri în comun în ceea ce priveşte cultura ceramicii pictate. Aceste lucruri comune au pus bazele culturale ale Drumului Mătăsii", a susţinut Li.

China pregăteşte o cooperare în acest domeniu şi cu Turkmenistanul, colaborare ce se va concentra asupra similarităţilor dintre cultura Namazga-Tepe şi cultura Yangshao, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel