Cazul Andra Lucia Martinescu. Colaborare cu AEP pentru votul în Diaspora al unui cercetător care realiza interviuri extinse cu înalte oficialități ale ministerelor de la Moscova
Demisionarul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, pe numele căruia Agenția Națională de Integritate (ANI) a făcut o sesizare penală la Parchetul General, colabora foarte bine cu activiștii #rezist.
Astfel, Constantin-Florin Mitulețu-Buică a autorizat, în trei rânduri, participarea instituției sale la niște reuniuni derulate în format de videoconferință, constând în sesiuni propuse de “organizații care fac parte din inițiativa de mobilizare a diasporei, la nivel de trei state (Marea Britanie, Elveția și Germania), în vederea cordonării unei campanii de informare și optimizare a votului prin corespondență”. Organizatorii acestor reuniuni sunt, printre alții, Rezist Zurich și The Diaspora Initiative.
”Dialog propice” pentru tipărirea buletinelor de vot în regie proprie
Din extrasul raportului întocmit la data de 27 octombrie 2020, de către AEP, aflăm că ONG-urile în cauză au cerut, pe de o parte, “alternativa tipăririi buletinelor de vot în regie personală”, dar și trimiterea unor notificări odată cu expedierea plicurilor către alegători și a altor notificări, cu trei săptămâni înainte de data alegerilor parlamentare. Iar concluzia raportului AEP a fost aceea că “sesiunea online a avut rolul de a crea cadrul propice pentru dialogul dintre mediul asociativ al diasporei și instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor”.
Cu toată această concentrare de forte, la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020 numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale pentru votul prin corespondență a fost de 21.860, în condițiile în care numărul total de buletine de vot tipărite pentru acest scrutin a fost de 22.629.115.
Mitulețu a participat, însă, cu entuziasm la evenimentul de lansare a Raportului final despre Votul în străinătate la alegerile parlamentare, a adresat mulțumiri organizațiilor care au participat la elaborarea raportului, iar acestea au salutat deschiderea, receptivitatea și spiritul constructiv care au caracterizat relația dintre AEP și asociațiile civice din diaspora pe parcursul organizării alegerilor parlamentare. Raportul a fost întocmit de către patru persoane: Andra-Lucia Martinescu, Cătălina Moisescu, Sorina Stallard, Georgiana Bere și Mihnea Mihai.
Un consilier al lui Băsescu și un membru USR, raportori pentru Diaspora
Cine sunt, totuși, oamenii din spatele acestor organizații cu care AEP a colaborat, atât înaintea, cât și după alegerile parlamentare din anul 2020, cu rezultatele “spectaculoase” arătate mai sus? Asociația Rezist Zurich este una dintre mișcările implicate active în lupta “diasporei” împotriva PSD-ului lui Liviu Dragnea și a participat activ la protestele din Piața Victoriei, din 10 august 2018. Însă, implicarea politică a acestei mișcări nu se rezumă doar la aceste acțiuni. Spre exemplu, Mihai Mihnea, unul dintre cei care au conceput raportul citat mai sus, este membru USR Diaspora.
Mult mai interesantă, este, cea de-a doua organizație implicată în aceste sesiuni legitimate de fosta conducere a AEP. The Diaspora Initiative are două fondatoare: Andra Lucia Martinescu și Maria Cătălina Moisescu.
Andra Lucia Martinescu a fost consilier la Administrația Prezidențială, între luna iulie a anului 2014 și luna februarie a anului 2015. În declarațiile de avere și de interese toate rubricile aferente sunt goale. Nu avea terenuri, case, mașini, bunuri de valoare, conturi bancare, plasamente ori investiții, datorii și nici măcar venituri de natură salarială sau de orice altă natură, realizate în anul fiscal anterior completării documentelor respective.
Pe contul său de Linkedin, Martinescu specifică faptul că, din ianuarie 2019 și până în prezent, este co-fondator al mișcării “The Diaspora Initiative”, iar, din 2015 până în prezent, activează ca și consultant freelancer pentru domeniul de sprijinire a societății civile și bună guvernare, cu accent pe zona României și a Europei Centrale și de Est, la Londra.
La Cotroceni, Andra Lucia Martinescu se ocupa de ”probleme de cercetare, raportare, briefinguri și strategii transatlantice”.
Interviuri extinse cu înalte oficialități politice de la Moscova, legătură cu AUR
Însă, un alt lucru, poate și mai spectaculos decât acesta, este că, în perioada mai-iunie 2016, Andra Lucia Martinescu a fost cercetător la Consiliul Internațional de Afaceri Rus (Russian International Affair Council) cu sediul la Moscova. Aici s-ar fi ocupat cu “cercetări privind dinamica geopolitică în zona Mării Negre, relațiile UE-Rusia, România și Europa Centrală și de Est”, întocmind “rapoarte, note și documente de lucru pe zona politicii externe la mai multe niveluri cu cost de oportunitate pentru Rusia, România și Ucraina, realizând interviuri extinse cu înalte oficialități politice ale ministerelor de la Moscova”.
Revenind la asociația The Diaspora Initiative, condusă de Andra Lucia Martinescu, aflăm din Buletinul Oficial de Protecție Industrială că, la data de 16 noiembrie 2020, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, Andra Lucia Martinescu, împreună cu Maria Cătălina Moisescu, au depus, prin intermediul SC Nomenius SRL, o cerere pentru înregistrarea mărcii “The Diaspora Initiative”. Conform acestui document, atât Martinescu, cât și Moisescu și-au declarat drept adresă de corespondență un imobil din Breaza, județul Prahova.
La aceeași adresă, regăsim domiciliul unui om de afaceri, producător de lavoare, blaturi de bucătărie și mobilier de baie. Amintim despre această legătură, doar pentru a evidenția un detaliu de “culoare”, petrecut, ce să vezi, tot în anul 2020, la momentul campaniei electorale pentru alegerile locale: persoana respectivă era... susținător AUR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News