Cofeina, efect surprinzător asupra capacității creierului de a învăța
Cafeina se găsește în cafea și ceai, două dintre cele mai răspândite băuturi din lume.
Cafeaua și ceaiul se află printre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, iar beneficiile pe care ni le oferă le pun într-un cap de listă al băuturilor are ne energizează.
Două studii recente, mici, dar interesante, au arătat că un consum crescut de cofeină ar putea avea un efect surprinzător asupra capacității creierului de a învăța.
”Aceste date preliminare evidențiază necesitatea de a testa direct efectele cofeinei în cadrul unor studii prospective bine puse la punct, deoarece, în teorie, ele sugerează că utilizarea cronică a cofeinei ar putea limita învățarea sau plasticitatea”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.
Datorită capacității sale de a bloca adenozina, o substanță chimică de semnalizare din creier care ne ajută să ne simțim somnoroși la momentul potrivit, cofeina are reputația de a ne da un impuls de vigilență.
Adenozina afectează, de asemenea, un proces numit potențare pe termen lung (LTP), care, în termeni simpli, reprezintă modul în care celulele neuronale din creier întăresc conexiunile între ele - considerat a fi crucial pentru ca creierul să preia noi informații și să se adapteze în timp.
Ce spun studiile
Potrivit cercetătorilor, stimularea regulată cu cofeină ar putea provoca un efect de contracarare în creier, ceea ce ar putea explica nivelurile mai scăzute de plasticitate - dar aceasta este doar o ipoteză deocamdată.
Există anumite avertismente aici: doar 20 de persoane au luat parte la această cercetare, iar împărțirea cafeină/non-cafeină a fost puternic ponderată. Analiza s-a bazat, de asemenea, pe dozele de cofeină raportate de sine stătător, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot ști cum diferite doze de băuturi cu cofeină afectează de fapt potențarea pe termen lung.
FOTO: Freepick @jcomp
”O mai bună înțelegere a modului în care cofeina modifică mecanismul de bază al învățării și memoriei, precum și impactul potențial al cofeinei asupra efectelor rTMS clinice, merită o atenție suplimentară”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată în Frontiers in Psychiatry, notează Science Alert.
Citește și: 6 moduri în care stresul crește riscul de îngrășare. Cum putem să îl limităm
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News