Codul Rutier, modificat. Poliţiştii locali pot da amenzi şoferilor. Titi Aur, avertisment: Condiţia care trebuie îndeplinită pentru a fi o măsură bună
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto Primăria Sectorului 2
Foto Primăria Sectorului 2
Poliţia Locală are acum posibilitatea de a identifica şoferii care au încălcat unele prevederi ale Codului Rutier şi să îi sancţioneze. Titi Aur, specialist în conducere defensivă, atrage atenţia asupra unei probleme însă. Iată de ce au nevoie agenţii de la Poliţia Locală pentru a-şi face treaba corect în această privinţă. 

Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, a anunţat încă de marţi dimineaţă că agenţii de la Poliţia Locală vor începe să împartă amenzi şoferilor care parchează neregulamentar, odată cu această modificare a legii. 

"Cu ce au greșit pietonii de trebuie să șteargă praful de pe mașină ca să traverseze? De ce oamenii care urcă în autobuz trebuie să se înghesuie printre mașinile care invadează refugiul? 

Ce trebuie să protejăm mai mult, o mamă care își plimbă copilul în cărucior sau oglinda unei mașini cocoțate pe trotuar?

A intrat în vigoare legea care permite Poliției Locale să cheme proprietarii mașinilor parcate ilegal pentru a declara cine a condus. Practic această lege ne permite să identificăm șoferii care nu se gândesc la cei din jur. Și astfel să îi amendăm.

Vom prioritiza trecerile de pietoni, stațiile de transport în comun, trotuarele din apropierea școlilor și spitalelor. Eliberarea trotuarelor e o luptă care doare pe termen scurt, dar care merită", a scris Radu Mihaiu pe Facebook. 

Condiţia care trebuie îndeplinită pentru ca măsura să fie bună

"Dacă cei din Poliţia Locală vor fi instruiţi, este o măsură bună. Abuzuri există peste tot, inclusiv la Parlamentul European. Ideea este să putem lucra cu cei care au de gând să fie corecţi, dar trebuie să fie instruiţi corect. Pentru că dacă poliţistul local nu are un curs în zona de circulaţie şi se va duce total nepregătit în faţa conducătorului auto, vor apărea acolo tot felul de discuţii, contradicţii, certuri, orgolii. 

Dar da, este în regulă, poliţistul local trebuie să aplice regulile care ţin de el, de ordinea locală, de parcări, intrat pe străzi unde nu ai voie, etc. Pentru că ajungem la cum reuşim să îi ţinem sub control pe cei care nu respectă regulile. Pe de o parte avem poliţistul constatator, cel de la Rutieră, apoi avem un sistem de camere, care ar trebui să fie implementat şi la noi la un moment, să conteze imaginile de pe camere. Eu sunt adeptul utilizării imaginilor şi de pe camerele aşa zis neomologate acum. Adică de pe bordul maşinii, sau de la firme private, de la locuinţe. Dacă se clarifică o situaţie, de ce să nu le foloseşti? Eu cred că s-ar putea descuraja printr-o sancţiune foarte dură falsificarea imaginilor. Şi putem beneficia de camerele tuturor. 

Şi ajungem şi la poliţistul local. Dacă tot e în stradă, de ce să nu poată sancţiona anumite abateri? Bineînţeles, cu pregătirea corectă făcută!", a explicat Titi Aur pentru DC NEWS. 

Ce amenzi riscă şoferii care au parcat ilegal 

"În cazul în care conducătorii auto care au fost somați prin notele de constatare aplicate pe parbriz nu transmit Poliţiei Locale datele solicitate, atunci aceștia vor fi sancționați pentru necomunicarea de date.

Persoanele fizice care refuză sau nu comunică Poliţiei Locale datele solicitate riscă între 9 şi 20 de puncte de amendă. Persoanele juridice riscă între 21 şi 100 de puncte amendă, adică amenzi de până la 14.500 de lei. Punctul de amendă este în prezent de 145 de lei şi se va menţine la aceeași valoare şi în 2023", transmite primăria Sectorului 2 într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel