Data publicării:

"Infernul iberic". Cod Violet de caniculă în Spania. Se aşteaptă temperaturi de până la 45 de grade

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Spania se află sub un nou val de caniculă. De această dată, însă, se trece la o treaptă superioară codului roşu. 

O mare parte din Spania este, începând de astăzi, sub avertizare de cod violet, o treaptă peste codul roşu de caniculă, temperaturile ajungând la 45 de grade la umbră.

Valul acesta a primit şi un nume folosit atât de meteorologi, cât şi de spaniolii de rând: infernul iberic, venit de luni, cu o masă de aer cald dinspre Africa, sufocă la propriu sudul, centrul şi nord-vestul peninsulei. Sunt 45 de grade la umbră, inclusiv în zone unde sunt mari oraşe, precum Madridul, Sevilla, Toledo şi Ciudad Real. Harta grafică adaugă o culoare nouă, nemaifolosită anul acesta.

Peste Spania, roşul intens este înlocuit deja de violet, o nuanţă adăugată acum doi ani pentru a reprezenta vizual temperaturile care depăşesc 42 de grade. Autorităţile reamintesc oamenilor prin toate mijloacele că trebuie să se protejeze de soare, să evite deplasările nenecesare şi să se hidrateze. Au fost instituite puncte de prim-ajutor în majoritatea localităţilor din zonele aflate sub avertizare. Vestea bună este că litoralul mediteranean este în afara avertizării extreme. Majoritatea acestor zone de coastă sunt doar sub avertizare de cod portocaliu, scrie Rador. 

Temperatura medie atinsă miercuri în Spania va constitui probabil un record pentru această dată după 1950. Va fi probabil una dintre cele cinci zile cele mai călduroase pentru o lună august din ultimii 73 de ani, a preconizat AEMET, conform Agerpres.

Portugalia speră să scape de incendiile de vegetaţie 

 

În Portugalia, căldura şi vântul au favorizat extinderea incendiilor care au decimat peste 15.000 de hectare în ultimele zile.

Incendiul din regiunea Odemira (sud), care a mistuit deja aproape 10.000 de hectare potrivit celui mai recent bilanţ al protecţiei civile, continuă să se extindă pentru a cincea zi consecutiv, mobilizând aproape 1.100 de pompieri asistaţi de 11 aeronave, potrivit Autorităţii naţionale pentru protecţie civilă. Aproape 1.500 de persoane au fost evacuate.

Pompierii speră o ameliorare a situaţiei miercuri graţie unor condiţii meteo favorabile. Potrivit prognozelor, va creşte rata umidităţii atmosferice şi vor scădea temperaturile, în special pe litoral, unde ar urma să se înregistreze valori mai mici de 30 de grade Celsius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel