Cod Rutier. La câte puncte de penalizare ţi se ia permisul
Data publicării:
Autor: Dana Mihai
WhatsApp
Încă un caz "RAISA" zguduie Poliția Română. Copil, lovit pe trecere / Sursă foto: Poster photo created by frimufilms - www.freepik.com
Încă un caz "RAISA" zguduie Poliția Română. Copil, lovit pe trecere / Sursă foto: Poster photo created by frimufilms - www.freepik.com
Şoferii care încalcă mai multe reguli de circulaţie riscă să rămâne pietoni. Potrivit noului cod rutier, permisul de conducere va fi suspendat în momentul în care şoferul va acumula 15 puncte de penalizare.

Potrivit codului rutier, şoferii pot rămâne fără permis dacă trec pe roşu la semafor sau produc un accident. De asemenea, vor rămâne fără carnet şi cei care efectuează o manevră neregulamentară sau nu acordă prioritate altor mașini sau pietonilor.

Atenţie, poţi rămâne pieton şi dacă eşti prins băut la volan, chiar dacă nu ai produs niciun accident.

De asemenea, potrivit codului rutier, permisul auto ţi se va suspenda pentru o perioadă de 30 de zile în momentul în care vei ajunge la limita de 15 puncte de penalizare.

Atenţie, dacă acumulezi cele 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni faţă de data ultimei suspendări, permisul ţi se va suspenda pentru o perioadă de 60 de zile.

VEZI ȘI: Orașul în care polițistele umblă sub acoperire pentru a-i amenda pe șoferii care fluieră sau le vorbesc urât femeilor

De asemenea, este important de ştiut că dacă ţi se suspendă permisul, eşti obligat să-l predai Poliţiei în termenul prevăzut de legislaţie. Dacă nu faci acest lucru, perioada de suspendare se va mări cu 30 de zile.

Dacă depășești viteza maximă legală cu 11-20 km/h te alegi cu cel puțin 2 puncte de penalizare. Depășirea cu 31-40 km/h a vitezei admise atrage 4 puncte de penalizare, iar dacă depășești cu 41-50 km/h primești 6 puncte penalizare, potrivit promotor.ro

Ținând cont de faptul că, în 2022, punctul de amendă a fost menținut la 145 de lei, amenda contravențională poate fi de maximum 870 de lei.

Dacă de la data ultimei amenzi au trecut 6 luni, iar amenda a fost plătită punctele de penalizare se vor anula și se va reveni la zero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel