Data publicării:
Cod roșu în România. Elena Mateescu (ANM), anunț în direct: Atenție în următoarele zone / update
ANM a emis, marți seară, o avertizare cod roșu.
Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu, valabil până la ora 22:30. Anunțul a fost făcut de Elena Mateescu în direct, marți seară, la Antena 3.
Iată zonele vizate: Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Anina, Bozovici, Pojejena, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici, Ciudanovița.
Se vor semnala averse torențiale care vor depăși 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii.
UPDATE: Un alt cod roșu a fost emis
Un alt cod roșu a fost emis de ANM. Acesta este valabil de ora 21:50 până la 23:00.
Zonele vizate:
Județul Gorj: Motru, Tismana, Padeș, Cătunele, Godinești, Glogova;
Județul Gorj: zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Mehedinţi: Baia de Aramă, Bala, Ponoarele, Florești, Isverna, Ilovăț, Balta, Șovarna, Obârșia-Cloșani.
Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie și grindină. În zona avertizată s-au acumulat cantități de apă de peste 40 l/mp.
Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum
Elena Mateescu, director general ANM, a fost prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News. Elena Mateescu a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.
„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale.”, a precizat Elena Mateescu.
„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”
„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News