Cod roșu de inundații în România. Care sunt zonele vizate de alertă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
A fost emisă o alertă de cod roșu de inundații pentru anumite zone din țară.

A fost emis un cod roșu de inundații pentru zona județelor Gorj și Vâlcea, potrivit Antena 3

Diana Giurgiu, meteorolog de servici ANM, a intervenit telefonic la emisiunea Exces de Putere, unde a vorbit despre avertizarea de cod roșu:

„Sunt ceva probleme pe zona județelor Gorj și Vâlcea. Acestea au fost avertizate încă de dimineață de ANM prin alerta de cod roșu. Această este valabilă până în această noapte, spre ora 3. Vorbim de cantități însemnate de apă, 70-90 de litri/mp, izolat peste 100l.mp. Din punct de vedere hidrologic, ceea ce face obiectul INHGA, aceste județe au fost incluse în codul roșu încă de astăzi.

După ce codului roșu îi expiră valabilitatea, zonele rămân sub incidența codului portocaliu, însă, treptat, ploile vor mai slăbi în intensitate. În continuare, așteptăm cantități de apă însemnate în această noapte, mai ales în estul Olteniei, iar apoi în Muntenia și Dobrogea“, a spus, la Antena 3, Diana Giurgiu.

De asemenea, râul Gilort a provocat deja inundații în județul Gorj.

Zonele vizate

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis vineri seara o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râuri de pe raza judeţelor Gorj şi Vâlcea, valabilă până sâmbătă, la ora 2:00.

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Gilort - bazin superior amonte Novaci, Olteţ - bazin amonte S.H. Nistoreşti, Tărâia (afluent al râului Olteţ), Cerna (afluent al râului Olteţ) - bazin amonte S.H. Cerna, Olăneşti - bazin amonte S.H. Olăneşti Băi, Cheia, potrivit Agerpres.

Cod Roşu de ploi abundente în România. ANM, avertizare meteo pentru toată ţara

Până sâmbătă, 3 septembrie 2022, ora 10:00, în vestul, estul și sud-estul țării vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 25...40 l/mp. Local în sud-estul Munteniei și în Dobrogea, mai ales seara şi noaptea, aversele vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată 

În Oltenia, Transilvania, local în Maramureș, Muntenia și Dobrogea vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40...60 l/mp și izolat în Oltenia peste 70...80 l/mp. În sud-est, aversele vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii.

COD ROŞU în România 

Local în județul Vâlcea, în zona montană și submontană a județelor Gorj și Argeș se vor acumula cantități de apă de 70...90 l/mp și izolat peste 100 l/mp.

Avertizarea este valabilă de vineri, ora 15:00, până sâmbătă dimineaţă la ora 3:00. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel