Data publicării:

Cod roşu de caniculă în România. Elena Mateescu anunţă temperaturi resimţite între 40 şi 47 de grade Celsius

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
@. Freepik @wirestock
@. Freepik @wirestock
Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre al treilea val de caniculă. Nu scăpăm nici în august de temperaturile ridicate.

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat la Realitatea Plus cum va fi vremea în zilele viitoare, dar și în luna august, ultima lună de vară.

”Avertizarea meteorologică de cod roșu intră în vigoare, mâine, pentru cele șase județe din partea de sud a țării și pentru ziua de miercuri vorbim de zona de sud și de sud-est, în special de Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, partea de vest a județului Constanța și în ambele zile de municipiul București.

Vorbim în aceste areale și în aceste zile, de maxime cuprinse între 40 până la 42 de grade, disconfort termic deosebit de accentuat și indicele de temperatură-umezeală cu siguranță va putea depăși pragul critic de 80 de unități.

Dacă în zilele anterioare, în cele două valuri anterioare de caniculă, am avut valori de până la 39 - 40 de grade Celsius și temperaturi resimțite între 40 până la 46 de grade, cu siguranță în aceste două zile temperaturile resimțite vor fi cu mult peste 40-47 de grade Celsius.

Vorbim de aceste două zile ca fiind cele mai călduroase și cele mai intense din perspectiva valului de căldură și al persistenței, pentru că ziua de mâine cuprinde practic aproape toată țara, vorbim  și de o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru partea de vest, de sud, de sud-est a țării, unde temperaturile maxime se vor situa între 37 și 39 de grade Celsius, iar pentru nordul și centrul țării, valori de temperaturi între 33 și până la 37 de grade, astfel încât o să consemnăm, de asemenea, valori ale indicelui temperatură-umezeală deosebit de ridicat, prin disconfortul termic în aproape toată țara, mai puțin în zona montană”, a explicat Elena Mateescu.

Fenomene de instabilitate, de miercuri seară

”Fenomenele de instabilitate își vor face prezența, începând cu miercuri după-amiază, pe parcursul nopții de miercuri spre joi, și mai ales joi o să observăm o schimbare radicală în evoluția regimului de temperaturi, unde vom consemna valori de cel mult până la 28 de grade Celsius, iată, valori de peste 10 grade față de ceea ce avem în aceste două zile”, a mai spus Elena Mateescu, la Realitatea Plus.

August, canicular în prima jumătate

În ceea ce privește luna august, directorul ANM a afirmat că ”avem o actualizare a ceea ce înseamnă prima jumătate a lunii august. Nu excludem ca și debutul lunii august să aducă primele zile din nou caniculare, așa cum arată informațiile la acest moment și cu siguranță, și statistica măsurătorilor meteorologice confirmă că și ultima lună de vară mai poate să aducă valuri intense de caniculă, iar așa cum arată și datele de la acest moment, dacă în prima jumătate vorbim de valori apropiate de normalul termic, cu perioade în care să avem și zile caniculare, în a doua jumătate este posibil să vorbim din nou de o intensificare”, a mai spus directorul ANM, Elena Mateescu.

Citește și: Se extinde canicula. Cod galben în mai mult de jumătate din țară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel