Cod portocaliu de ploi şi grindină. ANM, prognoză de ultimă oră - S-a emis RO-Alert
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
ANM a emis un cod portocaliu de ploi şi grindină. 

Update: A fost emis un nou cod portocaliu, de data asta pentru judeţele Sălaj şi Satu Mare. Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 30...40 l/mp. Localităţile vizate sunt: Bocșa, Chieșd, Șamșud, Coșeiu (jud. Sălaj), respectiv Bogdand, Hodod (Jud. Satu Mare). 

Update: A fost prelungit codul portocaliu pentru judeţul Timiş. Vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp. În zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantități de peste 30...40 l/mp.

Noul cod portocaliu este valabil până la ora 19:15, pentru localităţile: Variaș, Satchinez, Biled, Șandra.

Update: ISU Caraş Severin anunţă că mai multe echipaje de pompieri acţionează în mai multe locaţii din municipiu pentru evacuarea apei din gospodării. Este vorba despre patru străzi din municipiul Reşiţa, trei străzi din cartierul Ţerova, dar şi curţi din cartierele Doman şi Secu. 

De asemenea, ISU Caraş-Severin precizează că în zona municipiului Reşiţa nu sunt baraje în pericol.

"Având în vedere că am avut mai multe solicitări referitoare la un baraj rupt, vă comunic faptul ca la nivelul municipiului Reşiţa nu sunt baraje în pericol", a dat asigurări sursa citată.

Update: A fost emis cod portocaliu şi pentru judeţul Vâlcea, localităţile Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Mihăești, Budești, Stoilești, Galicea, Nicolae Bălcescu, Ocnele Mari, Golești, Milcoiu. Vor fi semnalate averse torențiale care vor acumula peste 30 l/mp, frecvente descărcări electrice - în ultima oră, în zona avertizată, s-au cumulat aproximativ 25 l/mp.

Update: Comuna Chisindia, din Arad, a fost afectată de o viitură luni după-amiază. Cel mai afectat a fost satul Păiuşeni, unde apa a ajuns până la 2,5 metri. ISU a trimis pompieri militari pentru a-i ajuta pe localnici. 

"Pompierii militari ai Detaşamentului Sebiş intervin cu o autospecială de intervenţie, două motopompe şi un echipaj SMURD pentru evacuarea apei din aproximativ zece gospodării inundate în urma unei viituri, în localitatea Păiuşeni. Pompierii au acţionat şi pentru evacuarea din locuinţe a două persoane", a transmis ISU. Primarul comunei, Ionel Paşca, a declarat că nu a mai văzut niciodată o viitură atât de mare în zonă

"În sat a fost o ploaie uşoară la început, dar apoi de după deal a venit brusc o torenţială, a fost rupere de nori. Din pădurea de pe deal a venit o viitură mare, a distrus pe aici podeţe, că s-au umflat pâraiele. În unele locuri din satul Păiuşeni apa a fost de 2,5 metri. Avem pagube în gospodării, dar din fericire nu avem victime", a declarat edilul, citat de Agerpres.

ISU Arad a intervenit, luni, şi în comuna Bata, unde aproximativ 20 de gospodării au fost afectate de inundaţii în urma unei ploi torenţiale.

- ştirea iniţială - 

Codul portocaliu a fost emis în judeţul Timiş, pentru localităţile Timișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Sacoșu Turcesc, Șag, şi va fi valabil până la ora 18:00. 

Se vor semnala, astfel, averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. 

Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert pentru a avertiza populaţia să stea în case până la trecerea intemperiilor. 

Revenim cu mai multe detalii. 

Perioada dintre datele 29 mai - 11 iunie va rămâne sub semnul instabilităţii atmosferice, transmite luni Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Media temperaturilor maxime în Banat va creşte de la 23 - 24 de grade spre valori în jurul a 26 de grade, în 1 şi 2 iunie. Apoi, va urma o uşoară răcorire a vremii. 

Între 29 mai - 8 iunie, temperaturile minime vor fi între 12 - 13 grade. După data de 8 iunie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, media temperaturii minime va crește până la 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor şi ale serilor.

În Crişana, în perioada 29 mai - 2 iunie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 25 de grade.

După data de 2 iunie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se vor înregistra în medie, maxime de 24 - 26 de grade. Minimele nu vor varia în mare parte, fiind estimate a se înregistra 12 - 13 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor şi a serilor.

CITEŞTE AICI MAI MULT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel