Cod galben de vânt puternic, de peste 90 km/h. Elena Mateescu (ANM): ”O perioadă apropiată de normalul termic al datei din calendar, pe termen scurt”
ANM a emis atenționate nowcasting de vânt puternic. În rest, ne aflăm într-o perioadă ”apropiată de normalul termic”.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenționare nowcasting Cod galben de vânt puternic în două județe, valabilă în următoarele ore.
Astfel, până la ora 21:00, în zona montană, de peste 1.800 m, a județelor Caraș-Severin și Hunedoara se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90 km/h.
Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate, precizează ANM.
Suntem în normalul perioadei din calendar
În ceea ce privește prognoza meteo, directorul ANM, Elena Mateescu a afirmat la Realitatea Plus că ne aflăm într-un normal al perioadei.
”Vorbim de o perioadă apropiată de normalul termic al datei din calendar, pe termen scurt, adică valori la nivele maxime cuprinse între 7 până la cel mult 13-14 grade Celsius, inclusiv în Capitală, cu minime cuprinse între - 5 în zonele depresionare din estul Transilvaniei până la 5-6 grade în partea de sud-est, adică în zona Litoralului.
Însă, sfârșitul de săptămână va aduce o scădere în ceea ce privește regimul de temperaturi și este posibil că consemnăm valori chiar de zero grade la nivelul maximelor în regiunile intracarpatice până la cel mult 10 grade în zonele mai joase de relief.
În același timp vorbim de o extindere a ariei precipitațiilor pe parcursul zilei de joi, nu în ultimul rând vorbim, pentru sfârșit de săptămână, de lapoviță și ninsori, cu precăderi la munte, intensificări ale vântului cu viteză la rafală, la altitudini mai mari, de 1.500 m, de 60-80 km/h, iar în restul țării viteze mai moderate, de 45-50 km/h și cantități de apă care pot depăși 20-25 litri pe metru pătrat”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Realitatea Plus.
Zăpadă, la jumătatea lui decembrie
”Avem o prognoză doar până la jumătatea primei luni din această iarnă, acele estimări de patru săptămâni care ne duc până în jurul datei de 15 decembrie și pentru prima jumătate, așa cum arată informațiile din punctul de vedere al regimului de temperaturi și al cantităților de precipitații, probabilitatea să ne apropriem de normalul termic poate să aducă un strat de zăpadă la acest moment, cu precădere în zona montană”, a mai spus meteorologul.
Citește și: La munte a început să ningă. Stațiunea Rânca este acoperită de primul strat de zăpadă - VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News