ANM, prognoza meteo. Cod portocaliu de ploi, vijelii și grindină. Cum va fi vremea în București, în următoarele ore
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
ANM a emis o avertizare de cod galben pentru vestul și sud-vestul țării.

UPDATE - Cod Portocaliu

Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana informează că vor avea loc intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70-90 km/h, vijelie puternică, grindină, frecvente descărcări electrice, local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.

Zone vizate: - Județul Arad: Pecica, Nădlac, Vinga, Secusigiu, Semlac, Felnac, Șeitin, Zădăreni, Peregu Mare; - Județul Timiş: Sânnicolau Mare, Jimbolia, Variaș, Săcălaz, Ciacova, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Peciu Nou, Cărpiniș, Sânandrei, Comloșu Mare, Periam, Satchinez, Orțișoara, Cenad, Sânmihaiu Român, Teremia Mare, Lovrin, Biled, Sânpetru Mare, Cenei, Tomnatic, Giulvăz, Uivar, Șandra, Saravale, Becicherecu Mic, Iecea Mare, Dudeștii Noi, Gottlob, Pesac, Checea, Foeni, Otelec, Beba Veche, Valcani;

Știre inițială

Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă de cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru vestul și sud-vestul țării. Vor fi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantitățile de precipitații vor depăși 20-30l/mp.

Cum va fi vremea în București?

În intervalul 25.06.2022 ora 10:00 - 26.06.2022 ora 03:00, vremea va fi călduroasă, cerul va fi variabil, cu unele înnorări seara și noaptea, dar probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar pe parcursul nopții temperatura aerului va scădea spre 18...19 grade, mai scăzută în zona periurbană până la 15 grade.

Stres termic asupra organismului. Băncilă: Nu ne putem odihni, nu ne putem relaxa

Vremea deșertică din București, caracterizată de diferențe mari de temperatură între zi și noapte, a fost explicată pentru DC News, de către Gabriela Băncilă.

„Aceste diferențe foarte mari de temperatură între zi și noapte caracterizează mai frecvent sezoanele de tranziție. Și în primăvară, în timpul nopții, pentru că durata nopții este mai lungă, atmosfera are timp să se răcească, ia ulterior insolația să își spună cuvântul.”, a explicat Gabriela Băncilă.

„Abia recent marcăm începutul verii astronomice, motiv pentru care durata de strălucire a soarelui, adică insolația o să aibă suficient timp să își spună cuvântul. (...) O să ajungem să înregistrăm diferențe mari între temperaturile din cursul nopții, în mod frecvent, în aceste zile, ca urmare a pătrunderii unei mase de aer mai rece în zona Capitalei, fie că vorbim despre periferie sau despre centru, temperaturile nu au scăzut sub 12 grade, pentru ca în orele amiezii să vorbim despre 35 de grade.”, a continuat Gabriela Băncilă.

„Acestea sunt diferențe destul de mari și cred că ar trebui să ne bucurăm de aceste diferențe pentru că ele fac ca nivelul de suportabilitate să fie destul de acceptabil.”

„În momentul în care o masă de aer foarte caldă stagnează mai multe zile deasupra unei suprafețe, diferențele dintre noapte și zi se reduc, precum și intervalul de timp în care temperatura din 24 de ore, se situează peste 30 de grade.”

„Sunt anumite servicii meteorologice care avertizează producerea unui val de căldură cu consecințe grave asupra populației prin temperaturile medii.”, a mai relatat Gabriela Băncilă.

„Să ne imaginăm o zi în care, la ora 10, temperatura atinge 30 de grade și până spre orele 22-23 se menține peste această valoare, pentru ca ulterior, în contextul unei mase de aer care persistă, să aibă o scădere lentă, iar acea temperatură minimă de 20 de grade, care ar consemna o noapte tropicală, să se înregistreze preț de o oră sau o oră și jumătate, pe la orele 5 sau 6 AM, când răsare soarele.”

„Deci imaginați-vă că tot acest val semnificativ cu temperaturi peste 30 de grade, în decursul a 24 de ore, nu face altceva decât să producă adevăratul stres termic asupra organismului, pentru că nu ne putem odihni, nu ne putem relaxa, nici măcar pe timpul nopții. Mai mult decât atât, în marile aglomerări urbane, în timpul nopții, blocurile, clădirile, radiază căldura acumulată peste zi, nu în cursul a 2-3 ore după-amiaza, si pe parcursul a 12-13 ore, cu valori de peste 30 de grade.” (citește continuarea AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel