Data actualizării:
Data publicării:

Cod galben de fenomene meteo periculoase. Județele vizate

Autor: Doinița Manic | Categorie: Vremea
WhatsApp
Cod Galben de fenomene meteo periculoase. Județele vizate / Foto: Pexels
Cod Galben de fenomene meteo periculoase. Județele vizate / Foto: Pexels

ANM a emis Cod galben de fenomene meteo periculoase.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de fenomene periculoase. Astfel, potrivit ANM, se așteaptă intensificări ale vântului, cu viteze care vor depăși la rafală local 55-65 km/h. Zonele vizate sunt:

- Județul Caraş-Severin: zona joasă;

- Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Pojejena, Sichevița, Sasca Montană, Coronini, Gârnic, Șopotu Nou, Socol, Cărbunari, Naidăș.

Intervalul de valabilitate este astăzi, 4 decembrie, de la ora 08:00 până la ora 14:00.

Totodată, ANM a anunțat intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 55...70 km/h și în Județul Sibiu: Tălmaciu, Racovița, Turnu Roșu, Boița. Atenționarea este valabilă până la ora 17:00.

Cod galben de ceață

Totodată, ANM a emis și un Cod galben de ceață. Astfel, Administrația Națională de Meteorologie anunță local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului. Zone vizate sunt: Județul Cluj: Huedin, Poieni, Căpușu Mare,Sâncraiu, Izvoru Crișului. Atenționarea este valabilă până la ora 9:00.

O altă avertizare, pentru Județul Bistriţa-Năsăud, zona joasă, este valabilă până la ora 11:00. Până la aceeași oră este valabilă și atenționarea de Cod galben de ceață pentru Județul Cluj: Huedin, Poieni, Căpușu Mare,Sâncraiu, Izvoru Crișului.

Un Cod galben de ceață a fost emis și pentru:

- Județul Braşov: Făgăraș, Victoria, Șinca, Recea,Mândra, Voila, Șercaia, Hârseni, Viștea, Ucea, Părău,Lisa, Beclean, Sâmbăta de Sus, Drăguș;

- Județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu,Șelimbăr, Roșia, Porumbacu de Jos, Șura Mare,Arpașu de Jos, Nocrich, Vurpăr, Chirpăr, Cârțișoara,Cârța, Bruiu, Marpod. Acesta este valabil până la ora 12:00.

Vremea de Crăciun. Mirela Polifronie, ANM, anunţ despre ninsori şi temperaturi

Mirela Polifronie, meteorolog ANM, a spus într-un interviu acordat DC NEWS cum va fi vremea de Crăciun.

"În săptămâna care este poate de cel mai mare interes, săptămâna între 19 și 26 decembrie, din punct de vedere termic vom avea temperaturi în general apropiate de normal. Temperaturile normale pentru cea de-a treia săptămână a lunii decembrie vor fi mai coborâte pe măsură ce înaintăm, în timp ce ne apropiem de sfârșitul lunii decembrie. Astfel, în mod normal, la nivelul întregii țări ar trebui să înregistrăm valori de temperaturi cuprinse între 0 grade prin partea de nord a Moldovei, până spre 2-3 grade în partea de sud a țării, pe parcursul zilei, dar și în centrul teritoriului, în Transilvania, temperaturi de 0-1 grade. Și cum spuneam, temperaturile vor fi în general apropiate de normal și ne așteptăm, conform estimărilor, ca în această săptămână temperaturile să fie mai ales în nordul, în centrul teritoriului, apropiate de 0 grade sau poate chiar ușor mai coborâte de 0 grade. 

Din punct de vedere pluviometric ne așteptăm la cantități de precipitații apropiate de normalul perioadei și de această dată. Apropiat de normalul perioadei înseamnă că pentru regiunile sudice ar fi normal să avem cantități până în 10 litri, în partea de est, în special în Moldova și în nord-estul Munteniei, cantități de 5-10 litri pe metru pătrat și în rest cam 10-15 litri pe metru pătrat.

Așadar în săptămâna 19-26 decembrie există o probabilitate ridicată de apariție a precipitațiilor, regimul termic în nord și în centru poate să fie mai coborât, poate să fie de 0 grade sau să coboare sub 0 grade, iar în rest să fie temperaturi pozitive. Iar ca o concluzie, sunt șanse de precipitații, și în special în nord și în centru pot să fie și sub formă de lapoviță și ninsoare, dar, așa cum specificăm de fiecare dată, fiind vorba despre niște estimări și despre niște valorii medii, episoadele cu fenomene extreme, adică aici ne referim la viscol, la polei, care se desfășoară pe o perioadă scurtă de timp, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări", a declarat Mirela Polifronie, meteorolog ANM. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel