Cod Galben de fenomene meteo periculoase. Județele vizate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cod Galben de fenomene meteo periculoase. Județele vizate / Foto: Pixabay, de xusenru
Cod Galben de fenomene meteo periculoase. Județele vizate / Foto: Pixabay, de xusenru
ANM a emis un Cod Galben de fenomene meteo periculoase.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Galben de fenomene periculoase. Astfel, potrivit ANM, se așteaptă intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90-100 km/h, spulberând zăpada. Avertizarea de Cod Galben este valabilă pentru județul Caraş-Severin: zona de munte de peste, cota 1800 m; și pentru județul Hunedoara: zona de munte de peste cota 1800 m. Intervalul de valabilitate este astăzi, 21 noiembrie  de la ora 13:50 până la ora 17:00.

Totodată, este în vigoare un alt Cod Galben de ninsori moderate cantitativ.

"Local la altitudini în general de peste 1500 m în Carpații Meridionali, precum și în Carpații Orientali și în jumătatea nordică a Moldovei va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri în jurul a 10 cm. În zona deluroasă și montană a Moldovei, precum și în Carpații de Curbură trecător vor fi și precipitații mixte și izolat se va depune polei", precizează ANM.

Un alt Cod Galben de intensificări ale vântului este valabil până la ora 18:00.

"Vântul va prezenta intensificări în sudul Olteniei și în Dobrogea, unde vor fi rafale de 55...60 km/h și izolat de peste 70 km/h în zona costieră. Notă: Local și temporar vor mai fi intensificări ale vântului și în Muntenia și Moldova, cu viteze în general de 45...55 km/h", precizează ANM.

VEZI ȘI: Rușii se bucură că la noi a venit frigul. Presa de la Moscova: Europa încearcă să economisească gazul, pe măsură ce vremea revine la normele multianuale

Vremea pe regiuni. ANM, prognoză meteo actualizată

Totodată, ANM a actualizat prognoza meteo pe regiuni.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

De la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13...14 grade. În perioada 24 – 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8...10 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 6 grade. Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel că în 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0...1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6...7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1...2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în perioada 23 - 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

CRIŞANA

De la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13...14 grade. În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8...9 grade, iar cu mici variații, acest regim termic diurn se va menține până spre finalul lunii noiembrie. La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere ușoară și treptată până la o medie de 4...5 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel în prima noapte temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0 grade, în 23 noiembrie va fi de 5...6 grade, apoi tendința va fi de scădere treptată și se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 - 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

TRANSILVANIA

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11...12 grade în ziua de 23 noiembrie. După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6...7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3...4 grade. Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad în prima noapte, până spre 3...4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2...0 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel