Cocaina și MDMA, decriminalizate în Canada. Care este scopul inițiativei?
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Sursă foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Canada a decriminalizat două droguri cu puternice efecte asupra sănătății fizice, dar și mentale. Inițiativa are caracter social. 

Canada a anunțat că va decriminaliza temporar deținerea unor cantități mici de droguri ilicite în Columbia Britanică. Provincia a cerut scutirea de codul penal, după ce supradozele au luat peste două mii de vieți în CB anul trecut. Acest proces este limitat în timp pentru trei ani, fiind primul de acest gen în Canada.

Adulților li se va permite să posede un total combinat de 2,5 grame de opioide, cocaină, metamfetamina și MDMA.

Stigmatul asupra drogurilor, un impediment în ajutorul pe care l-ar putea primi cei care sunt dependenți de opioide

În timp ce aceste substanțe vor rămâne ilegale, adulții care posedă pentru uz personal nu vor fi arestați, acuzați și nici nu li se vor confisca drogurile. În schimb, li se vor oferi informații despre serviciile de sănătate și cele sociale disponibile În cererea adresată guvernului federal de anul trecut, CB a spus că a cerut scutirea de legile drogurilor pentru a „înlătura rușinea care împiedică adesea oamenii să solicite ajutorul care să le salveze viața”, scrie BBC

Ministrul federal al sănătății mentale și al dependențelor, Carolyn Bennett, a declarat marți că „de prea mulți ani, opoziția ideologică față de reducerea riscurilor a costat vieți”.

„Facem acest lucru pentru a salva vieți, dar și pentru a le oferi oamenilor care consumă droguri demnitatea și alegerile proprii”, a spus Bennett. 

Primarul din Vancouver, Kennedy Stewart, a spus că decizia „marchează o schimbare de paradigmă fundamentală a politicii drogurilor care favorizează asistența medicală în detrimentul cătușelor”. Programul se va desfășura în perioada 31 ianuarie 2023 - 31 ianuarie 2026. Există unele derogări de la sistem, care nu se vor aplica terenurilor școlilor primare și secundare, instituțiilor de îngrijire a copiilor, aeroporturilor sau membrilor armatei Canadei.

Citește și: Captură record de metamfetamină. Peste un miliard de pastile confiscate

Columbia Britanică s-a confruntat cu un aval de supradoze, devenind o urgență socială

CB a declarat criza de supradoze o urgență de sănătate publică în urmă cu cinci ani, iar decesele cauzate de consumul excesiv de droguri au atins de atunci cote istorice în umbra pandemiei de COVID-19. Peste 9.000 de oameni au murit din cauza unei supradoze de droguri, în provincie, din 2016.

Au existat cereri din ce în ce mai mari pentru o schimbare a politicii drogurilor către o abordare a sănătății publice. Bennett a spus că schema din CB ar putea deveni „un șablon pentru alte jurisdicții din Canada”.

În 2020, Oregon a devenit primul stat din SUA care a renunțat la sancțiunile penale pentru deținerea unor droguri ilicite. Statul a înregistrat o scădere a arestărilor în cazuri care implicau droguri, deși a existat o dezbatere cu privire la faptul dacă acest lucru a determinat mai mulți consumatori de droguri să caute ajutor pentru consumul de substanțe.

Canada a legalizat consumul de canabis recreativ pentru adulți la nivel național în 2018.

Te-ar mai putea interesa și articolul: Canada introduce legi aspre împotriva armelor de foc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel