Coasta de vest a SUA, lovită de o "bombă ciclonică": O numesc furtuna secolului, dar se pare că vom avea două într-o săptămână
Americanii nu scapă de fenomene meteo extreme nici în primele zile ale anului 2023.
O "bombă ciclonică" a străbătut miercuri California, însoţită de vânturi puternice şi de ploi torenţiale care au privat de electricitate zeci de mii de gospodării şi au condus la închiderea mai multor drumuri, într-o regiune deja afectată de o serie de furtuni de iarnă, transmite joi AFP.
California de Nord - în special regiunile din jurul San Francisco şi Sacramento - este regiunea cea mai expusă riscului. Autorităţile au avertizat asupra producerii unor posibile alunecări de teren şi inundaţii, subliniind că această furtună are potenţialul de a se solda cu victime.
Primele efecte ale furtunii au fost resimţite miercuri după-amiază. Peste 60.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, potrivit site-ului PowerOutage, în timp ce peste 80 de zboruri către sau dinspre aeroportul din San Francisco au fost anulate, conform site-ului Flightaware.
În unele comitate din regiune (Mendocino, Santa Cruz, Santa Clara), circulaţia pe mai multe drumuri a fost întreruptă din cauza inundaţiilor, a căderii unor copaci sau a alunecărilor de teren.
Vânt puternic, ploi torenţiale şi ninsoare abundentă
Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) al Statelor Unite, pentru miercuri seara era prognozat un vânt cu viteze de până la 110 km/h. De asemenea, în regiune erau aşteptate ploi deosebit de abundente, cu până la 10 centimetri de precipitaţii în Golful San Francisco şi 1,2 metri de ninsoare în munţii Sierra Nevada. Aceste intemperii au fost prognozate şi pentru ziua de joi.
Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a declarat stare de urgenţă miercuri dimineaţă pentru a facilita răspunsul în caz de urgenţă şi pentru a eficientiza reacţia autorităţilor la incidente.
San Francisco a înfiinţat un centru de operaţiuni de urgenţă şi a întrerupt circulaţia celebrelor sale telecabine.
"Dacă nu sunteţi nevoiţi să vă aflaţi afară în San Francisco, evitaţi să ieşiţi pe drumuri", a avertizat Rachel Gordon, un reprezentant al departamentului pentru lucrări publice al oraşului.
Barurile şi restaurantele au rămas închise miercuri, iar unii locuitori au fost îndemnaţi să lucreze de acasă. Înainte de sosirea centrului furtunii, miercuri dimineaţă, pompierii din oraş au raportat căderea mai multor copaci şi inundaţii minore.
"O numesc furtuna secolului, dar se pare că vom avea două într-o săptămână"
Mii de saci de nisip au fost distribuiţi locuitorilor din zonele cu risc de inundaţii.
"Suntem foarte îngrijoraţi", a declarat pentru CBS Deepak Srivastava, locuitor din San Francisco. "Mi-am petrecut ziua adunând saci de nisip în faţa tuturor intrărilor în garaj şi ne rugăm să nu avem mai multe pagube".
"Am avut o inundaţie similară în octombrie", a declarat soţia sa, Denise Srivastava. "Ei o numesc furtuna secolului, dar se pare că vom avea două într-o săptămână", a adăugat ea.
Furtuni în serie
Regiunea California de Nord continuă să fie afectată de o serie de furtuni.
Cea mai recentă a avut loc în noaptea de Revelion şi a provocat alunecări de teren şi întreruperi de curent. Cel puţin o persoană a murit după ce a fost surprinsă în maşină în timpul inundaţiilor, au indicat autorităţile.
La 31 decembrie, San Francisco a înregistrat a doua cea mai ploioasă zi de la debutul înregistrării acestor date, cu 14 centimetri de precipitaţii.
În aceste condiţii, solurile din regiune, drenate de seceta care afectează vestul SUA de două decenii, vor întâmpina dificultăţi în absorbţia unui nou val de precipitaţii abundente, ceea ce creşte riscul de viituri.
"Doar această furtună ar putea provoca inundaţii pe alocuri şi alunecări de teren", a declarat pentru AFP meteorologul Matt Solum. "Dar, având în vedere recentele perioade umede (...), orice ploaie suplimentară va curge în loc să fie absorbită de sol", a precizat el.
Schimbările climatice cresc frecvenţa şi intensitatea evenimentelor meteorologice extreme. Ploaia de miercuri provine de la un "râu atmosferic", o bandă îngustă din atmosferă, asemănătoare cu un râu, care transportă cantităţi uriaşe de umiditate de la tropice.
Departe de a fi excepţional iarna, acest fenomen în curs este însoţit de o "bombă ciclonică", un sistem capabil să provoace scăderea bruscă a presiunii, generând astfel vânturi foarte violente.
Potrivit meteorologilor, seria de furtuni care afectează în prezent California nu dă semne că se va opri curând. "Aşteptăm încă una în weekend", a declarat Solum. "Şi posibil mai multe furtuni apoi, săptămâna viitoare. Şi, posibil, în următoarea săptămână", a adăugat meteorologul, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News