Data actualizării:
Data publicării:

"Coaliția", scris cu literă mare sau mică? Profesoara Mariana Badea a explicat cum e corect

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Mariana Badea, profesoară de Limba și Literatura Română, a explicat cum se scrie corect cuvântul "coaliția" - cu literă mare sau mică - atunci când ne referim la coaliția de guvernare.

"Având în vedere că este o entitate politică, putem scrie cu literă mare, pentru că este ca o denumire. Adică scriem "coaliţia" cu "c" mic şi PSD - PNL cu litere mari? Nu există o regulă, deşi, în ultimul DOOM, există nişte reguli precise pentru majuscule, în anumite situaţii - în denumirile instituţiilor, sau anumitor domenii, sau secţiuni ale instituţiilor. Sigur, nu este o instituţie, nu este nici o secţiune a ceva, dar este o entitate politică, are unitate.

Dacă te referi, de exemplu, la ministere, care sunt nişte instituții, coaliţia asta poate fi şi ea ca o instituţie, că aşa a şi funcţionat - cu nişte reguli, cu nişte norme, cu oameni care o compun, care au şi ei funcţii. Este ca un minister, ca o instituţie politică. Nu am nişte argumente gramaticale, dar eu aş scrie cu literă mare, pentru că este, aşa, ca o denumire, ca o entitate politică. Este o sintagmă. Cu atât mai mult când ea este scrisă doar "coaliţia". E ca şi cum spui "ministerul". De exemplu, la Ministerul Învăţământului, dacă spui "învăţământul", referindu-te la minister, tot cu literă mare îl scrii.

Nu cred că este greşit să scrii cu literă mare. Cred că este mai nesemnificativ să îl scrii cu literă mică. Nu este o greşeală, dar nu este semnificativ pentru unitatea semantică - Coaliţia PSD-PNL este o sintagmă, are o unitate de sens, semantică. Ea denumeşte ceva. Toate cuvintele astea la un loc denumesc o unitate", a explicat Mariana Badea pentru DCNews.

Vezi și: Greșeli enervante de limba română. Profesoara Mariana Badea: Cred că ar mai trebui un volum. Sunt convinsă de data aceasta că vă veți distra citind cartea 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel