Data publicării:

Școala sufocă orașul. Soluție pentru comisia lui Klaus Iohannis

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Președintele Klaus Iohannis a propus o nouă dezbatere pe Educație. Evident, ar fi necesare schimbări, de la aerisirea programei până la corelarea cu piața muncii. După ce studii științifice au arătat că doar 15% dintre oameni au creierul ”apt” să înțeleagă matematica, iar restul îi învață regulile pe de rost, ca pe o poezie repede uitată după terminarea școlii, credeți că s-ar putea schimba ceva, în favoarea sportului sau educației civice? Eu nu cred și, deci, nu insist.

Așa că mă voi referi doar la una dintre neplăcerile aduse de anul școlar: aglomerația în trafic. Cel mai mare oraș al țării are cartierele cu blocuri în est, sud și vest, iar clădirile de birouri în nord și în centru. Iar centura zace fișic lângă fișic în seifurile foștilor miniștri de la Transporturi.  Putem spune că Bucureștiul a fost astfel construit încât să se circule bară la bară, cu tot cortegiul de nenorociri aferent: poluare, nervi, cheltuieli suplimentare, ani de viață pierduți în spatele țevii de eșapament de la mașina din față.

Dacă aglomerația de dimineață și de seară este ”normală”, de ce este haos în trafic și la ora 12 și la 14 și după-amiaza? Din cauza școlii. Zeci de mii de părinți sau bunici duc și aduc copii din Pipera la Jean Monet, din Voluntari în Caragiale, din Drumul Taberei la Școala 150, că e renovată, din Pantelimon la Romană, pentru limba germană și tot așa. Unde mai pui, de două ori pe săptămână, măcar, zecile de mii de mașini care duc și aduc copilul de la meditații?

Cum o școală cu program de opt ore, cu masă de prânz și autobuz propriu, plus cursuri care să elimine nevoia de meditații nu prea văd în viitorul apropiat, rămâne ca grupul de lucru pentru reforma educației să introducă o nouă prevedere legislativă, iar DNA-ul să împiedice tentativele de fraudă. Școala se face în cartier! Nu-ți convine șocala, te muți, nu muți mașina, de patru ori pe zi, din Pipera la Unirii (dus întors la ore, o dată, plus un drum pentru că și-a uitat caietul cu teme și trusa de desen).

Desigur, ar fi absurd să-mi doresc în fiecare zi traficul aerisit din august, când pleacă și școlarii și părinții lor în vacanță. Dar aș vrea să se circule în București ca în scurta vacanță de primăvară, sau ca în timpul ultimei grevei din Învățământ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel