Data actualizării:
Data publicării:

Coabitare Dragnea-Tudose. Cine câștigă și cine pierde

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Politica
WhatsApp

Războiul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose a scos la vedere armele de care dispun principalii actori ai PSD în acest moment. Premierul a câștigat prima bătălie, însă războiul va fi unul de uzură, iar Liviu Dragnea nu va fi ușor de înlăturat. 

Liviu Dragnea a avut două momente în care a arătat că este un actor politic important și că jocurile nu sunt făcute. 

1. Scena de la ICCJ

Așa cum s-a văzut scena de la ICCJ, Liviu Dragnea a dovedit stăpânire de sine, un aspect foarte important. Șeful PSD ar fi putut să iasă foarte ușor de pe scena politică dacă își pierdea cumpătul în fața provocărilor lui Mălin Bot. În acel moment s-ar fi putut pune foarte ușor o ștampilă negativă pe PSD, existând deja precedentul Mirel Palada (bătaia cu Mihai Goțiu) sau Niculae Bădălău (altercația de la nuntă, cu Marin Anton).

2. Momentul atacului lui Mihai Tudose

Liviu Dragnea a reușit să se tempereze și după ieșirea fulminantă a lui Mihai Tudose care a anunțat tensiuni în partid și faptul că nu se mai înțelege cu liderul PSD. Dragnea ar fi putut să își piardă cumpătul în această situație și să iasă cu declarații războinice, cu replici acide. Liderul social-democrat a dat din nou dovadă de stăpânire de sine.  

Cine câștigă războiul? 

Cele mai multe voci susțin că se prefigurează pe termen scurt o bătălie câștigată de Mihai Tudose: premierul reușește să scoată câteva nume grele din Guvern, își pune propriii oameni și începe să devină un centru de putere. Tudose începe să fie omul care contează dar pentru electoratul și mai ales pentru activul PSD, schimbarea de discurs, faptul că începe să "descopere penalii" nu este un element chiar confortabil. Este greu pentru Mihai Tudose să devină liderul carismatic al PSD-ului. 

Apoi, întotdeauna nemulțumiții sunt mai mulți decât nemulțumiții. Tudose nu va putea elimina toți oamenii puși în funcție de Liviu Dragnea, nu poate face o "epurare". Chiar dacă ar încerca ar fi foarte greu, pentru că este un proces care durează. În tot acest timp premierul Tudose trebuie să guverneze țara, pe când Liviu Dragnea începe să aibă tot mai puțină răspundere. Mihai Tudose este la 'butoane', devine mai important politic, dar va avea și erodare: lupta cu sindicatele, românii așteaptă minuni economice. Pe de altă parte, Liviu Dragnea rămâne într-o poziție-cheie: șeful PSD, președintele Camerei Deputaților și este ușor să îi reprezinte pe cei nemulțumiți, care întotdeauna sunt mai mulți decât mulțumiții. Dacă rezistă în această coabitare cu Tudose, premierul va trece printr-o iarnă, iar PSD-ul se pregătește de europarlamentare, anul viitor fiind preelectoral.

În măsura în care Guvernul reușește o guvernare foarte bună, Tudose poate să emită pretenții pentru funcția de președinte. Totuși, dacă iarna va fi una grea, iar promisiunile nu vor fi îndeplinite, el va avea mari probleme, iar Dragnea rămâne important în partid. Liviu Dragnea va rămâne o ancoră pentru nemulțumiții din partid. 

Coabitarea Dragnea-Tudose

"Un aspect important este faptul că alegerile în PSD se fac prin votul tuturor membrilor de partid, al tuturor filialelor. Este un sistem democratic. Nu cred că baronii se vor da pe mâna lui Tudose. Liderii de filiale au nevoie de o contrapondere la Tudose. În această ecuație, liderii PSD chiar dacă acceptă că în acest moment Tudose câștigă lupta, nu se vor da cu totul pe mâna lui. Dacă Liviu Dragnea va juca această carte a echilibrului, va rămâne o ancoră în PSD și va fi greu de înlăturat pentru că nu există motivație. În momentul de față, existând doi centri de putere, liderii de filiale vor juca când cu unul, când cu altul. Nu există o masă critică de lideri care să își dorescă să scape de șeful partidului așa cum s-a întâmplat cu Mircea Geoană, care venea după o înfrângere," spune Val Vâlcu. 

Există o motivație pentru păstrarea unui echilibru în partid, iar acest lucru este reprezentat de coabitarea lui Dragnea cu Tudose. Este greu de coagulat o grupare care să îl poată detrona pe Dragnea. El are încă legitimitate în PSD și există și o anumită neîncredere în Tudose din cauza schimbării de discurs și a faptului că ar putea apela la alți terți pentru rezolvarea jocurilor interne. 

"Așa cum mulți îl dădeau pe Dragnea înfrânt în lupta cu Sorin Grindeanu, este prematur să afirmi că Tudose a câștigat războiul, deși a câștigat doar o bătălie. Cred că va fi un război de uzură, nu un blitzkrieg ca în cazul Grindeanu. Se vor mai schimba taberele. PSD nu vrea să riște, să se masacreze reciproc și să ajungă să piardă guvernarea," a spus Val Vâlcu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel