CNMR, întâlnire pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI
Joi, membrii Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) au avut o întâlnire de lucru cu deputatul Georgian Pop, președinte al Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.
În afara prezentării măsurilor cuprinse în Planului Național pentru Modernizarea României propus de CNMR și a informării deputatui Pop asupra protocolului de colaborare deja semnat între CNMR și Camera Deputaților, aprobat de către Biroul Permanent al acesteia, reprezentanții Coaliției au făcut câteva propuneri Președintelui Comisiei care să sporească transparența activității Comisiei, dar și să întărească controlului civil asupra serviciilor de informații, respectiv:
1. Realizarea unei proceduri transparente de nominalizare a membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, respectiv modificarea Legii nr. 30/1993 și a Statutului Deputaților și Senatorilor prin obligarea juridică a partidelor politice să nominalizeze persoanele potrivite pentru Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI;
2. Realizarea unui control parlamentar direct asupra structurilor de informații departamentale cu atribuții pe teritoriul României, respectiv a Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale;
3. Sporirea transparenței activității Comisiei, întărirea controlului civil asupra serviciilor de informații și a răspunderii Comisiei față de cetățeni prin informări publice lunare sau trimestriale, în afara Raportului anual, care să cuprindă categorii de informații cuprinse în Raportul anual;
4. Transmiterea publică a unei statistici de informări pe domenii de activitate cu frecvență mai ridicată decât în prezent.
Georgian Pop a fost de acord cu aceste propuneri, susținând că sunt pertinente și legitime și sunt de natură a îmbunătăți percepția societății civile asupra Comisiei. Președintele Comisiei a precizat că pentru punerea în aplicare a unora dintre propuneri va fi nevoie de modificări ale legislației actuale, domnia sa solicitând și ajutorul membrilor CNMR prin care aceștia să vină cu propuneri și expertiză în vederea modificării legilor.
În contextul în care Serviciul Român de Informații (SRI) transmite cu regularitate informări către beneficiarii legali ai informațiilor ce privesc siguranța națională, membrii CNMR au precizat că este necesară modificarea Legii privind responsabilitatea ministerială în sensul obligării cel puțin a miniștrilor, în calitatea lor de beneficiari legali, să răspundă SRI în ceea ce privește modalitatea de valorificare a informațiilor primite.
În noul context al amenințărilor pe plan global, domnul deputat Pop consideră că unele dintre cele mai mari vulnerabilități la adresa siguranței naționale sunt reprezentate de lipsa unor prevederi legale clare, referindu-se la Legea privind securitatea cibernetică și Legea privind cartelele prepay. La rândul lor, membrii CNMR au precizat că cele 2 legi sunt de o reală importanță pentru România și le vor susține în noua formă până când acestea vor fi promulgate și puse în aplicare.
De asemenea, Președintele Comisiei a propus membrilor CNMR să existe întâlniri trimestriale sau ori de câte ori va fi nevoie între Comisie și Coaliție, domnia sa adresând rugămintea către reprezentanții CNMR ca în măsura în care au informații care privesc posibile abuzuri făcute de către SRI împotriva cetățenilor, acestea să fie aduse imediat la cunoștința Comisiei.
Semnal de alarmă
Totodată, Ion Popescu, președinte al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN și vicepreședinte al CNMR, a tras un semnal de alarmă legat atât de pericolul la care este expus sistemul energetic românesc, cât și cel provocat de desființarea perimetrelor miniere și lipsa consolidării iazurilor de decantare care pot afecta cu substanțe periculoase suprafețe importante de pământ și ape și viața cetățenilor din acele zone.
Președintele Comisiei a precizat că informațiile prezentate reprezintă elemente care vizează securitatea națională și va face toate demersurile pentru ca aceste informații să ajungă la toți decidenții responsabili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News